Фізична теорія Епікура: атоми і пустота. Лекція 2/2 - Зборовська, Ксенія Борисівна (My University, 2026)
У цій лекції розглядається фізична теорія Епікура. Основна увага приділена концепціям атомів та пустоти, їхній природі та здатності утворювати складні тіла (композити). Лекторка аналізує філософію свідомості Епікура через протиставлення редукціонізму та антиредукціонізму, а також пояснює погляди на людську душу як на атомарний комплекс, наділений власною каузальною силою. Окремо розбирається онтологічний редукціонізм та наводяться концепції сучасних дослідників античної філософії — Девіда Седлі, Аттіли Немета і Тіма О'Кіфа. Лекторка: Ксенія Зборовська — історикиня філософії, медієвістка, антикознавиця, кандидатка філософських наук, викладачка кафедри історії філософії філософського факультету КНУТШ
Epicurus in the Context of Ancient Socio-Political Thought. Lecture 2/2
Keywords: філософія; Печера Платона; Plato's Cave; епікур; античнафілософія; атомізм; пустота; ксеніязборовська; редукціонізм; свідомість; історіяфілософії; лекція; філософіясвідомості; наука; онтологія; матеріалізм; детермінізм; каузальність; епікуреїзм; етика; античність; душа; пізнання; освіта; гуманітарнінауки; метафізика; еллінізм; буття; філософськийаналіз