Туристична трансформація столичного Подолу: геопросторовий та геологістичний складники - Смирнов, Ігор Георгійович; Дарчик, Максим Анатолійович; Теплюк, Олександр Анатолійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Мета. Метою дослідження є аналіз туристичної трансформації столичного Подолу в контексті геопросторового розвитку та геологістичних змін, що відбулися за роки незалежності України. Особлива увага приділяється аналізу змін туристичної інфраструктури, зростання популярності району серед відвідувачів, а також впливу транспортних реформ на туристичну привабливість Подолу. Методика. У роботі застосовано міждисциплінарний підхід, що включає аналіз історичних і сучасних джерел, туристичної статистики, а також наукових досліджень у сфері урбаністики. Використано методи геопросторового аналізу для оцінки змін у транспортній логістиці та інфраструктурі району. Крім того, застосовано порівняльний аналіз динаміки туристичних потоків та урбаністичних перетворень Подолу у період з 1991 по 2024 рік. Результати. Дослідження показує, що за останні десятиліття Поділ перетворився на одну з найважливіших туристичних зон Києва. Виявлено ключові етапи його трансформації: від занедбаного промислового та торговельного району до сучасного культурно-туристичного центру. Значну роль відіграла реконструкція історичних пам'яток, розширення пішохідних зон та інтеграція Подолу у загальноміську транспортну систему. Також встановлено, що кількість туристів у районі зросла більш ніж на 25% після реалізації урбаністичних проєктів, спрямованих на поліпшення умов пересування та створення нових рекреаційних зон. Наукова новизна. Вперше здійснено комплексний аналіз впливу геопросторових і логістичних факторів на туристичний розвиток Подолу. Визначено тісний взаємозв'язок між транспортною політикою міста, модернізацією туристичної інфраструктури та зростанням популярності району серед туристів. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути корисними для розробки стратегій сталого розвитку туризму в Києві, вдосконалення логістики туристичних потоків та містобудівного планування. Висновки можуть бути застосовані органами міського управління, туристичними операторами та інвесторами для підвищення привабливості Подолу як туристичного центру.

Objective. The study aims to analyze the tourist transformation of Kyiv's Podil district in the context of geospatial development and geologistic changes that have occurred since Ukraine's independence. Special attention is paid to the changes in tourism infrastructure, the increasing popularity of the district among visitors, and the impact of transport reforms on the tourism appeal of Podil. Methodology. The research employs an interdisciplinary approach, incorporating an analysis of historical and contemporary sources, tourism statistics, and academic studies in urban planning. Geospatial analysis methods were used to assess changes in transport logistics and infrastructure development. Additionally, a comparative analysis of the dynamics of tourist flows and urban transformations in Podil from 1991 to 2024 was conducted. Results. The findings reveal that Podil has become one of Kyiv's most important tourist areas over the past decades. Key stages of its transformation were identified, illustrating its evolution from a neglected industrial and commercial district into a modern cultural and tourist hub. The restoration of historical landmarks, expansion of pedestrian zones, and integration of Podil into the city's transport system played a crucial role in this transformation. Moreover, it was established that the number of tourists in the district increased by more than 25% following the implementation of urban projects aimed at improving mobility and creating new recreational spaces. Scientific novelty. This research presents the first comprehensive analysis of the impact of geospatial and logistic factors on the tourism development of Podil. A strong correlation between municipal transport policies, modernization of tourism infrastructure, and the district's growing popularity among visitors has been identified. Practical significance. The study's findings can be useful for developing sustainable tourism strategies in Kyiv, improving tourism logistics, and enhancing urban planning. The conclusions may be applied by city authorities, tourism operators, and investors to increase Podil's attractiveness as a tourist center.
Tourist Transformation of the Kyiv Podil: Geospatial and Geologistical Components
Keywords: туристична трансформація; Києво-Поділ; геопросторовий аспект; геологістичний аспект; tourist transformation; Kyiv-Podil; geospatial aspect; geologistical aspect