Spatial Typology of the "Departure for War" Motif in Koliadky and Shchedrivky - Хоменко, Наталія Михайлівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Background. The article analyzes Ukrainian calendar-ritual songs of the winter cycle, particularly koliadky and shchedrivky, that contain the motif of "departure for war" (also known as "the mother's instruction"). The primary focus is placed on identifying the areal distribution of these songs and examining the structural organization of the texts. The relevance of the study is determined by the lack of sufficient scholarly attention to the areal typology of folk motifs and narrative patterns in winter ritual songs, and to the "departure for war" motif in particular. The author aims to investigate this motif within the context of the koliadka and shchedrivka repertoire by analyzing its structural components, mapping textual variants, and identifying the geographical distribution and frequency of the motif's key narrative elements. Methods.The research employs a set of interrelated methods. The comparative-typological method is used to identify stable and variable elements within the motif's structure, while the descriptive approach is applied for textual analysis. Special emphasis is placed on the areal (cartographic) method. The mapping was performed using Google Maps (My Maps) through importing and processing data that had been pre-structured in Microsoft Excel spreadsheets. This approach enabled the visualization of the geographical distribution of texts and the construction of a spatial-typological model of the "departure for war" motif within the Ukrainian winter ritual song tradition. Results.As a result of processing a corpus of published folk materials – koliadky and shchedrivky recorded over different historical periods – more than forty textual variants containing the "departure for war" motif were identified. The analysis revealed a number of recurring narrative elements that form the core of this motif. These include: the military call-up, the instructions for the character (usually given by the mother, less frequently by the father), ), the character's disregard of instructions, his heroic confrontation with the antagonist, the offering of gifts, and the final episode, in which the protagonist either accepts or rejects the proposed rewards. For the purposes of cartographic and statistical analysis, the study focused on the most consistent narrative features: the identity of the instructor, the figure of the antagonist (to whom the main character is opposed), the nature of the proposed gifts, and the character's response to these offerings. A separate map was created to reflect the use and variation of refrains accompanying these songs. The study confirmed a high degree of stability in the structural elements of the motif, as evidenced by frequency diagrams and cartographic visualizations that highlight the spatial distribution of key narrative features. Conclusions.The use of the cartographic method enabled the visualization of the areal distribution of winter ritual songs incorporating the "departure for war" motif. Spatial analysis revealed that the highest concentration of such texts occurs in the northern and southwestern dialect zones of Ukraine. Particularly dense clustering was observed in the territory of the former Chernihiv Governorate, indicating the presence of a stable regional tradition of preserving this winter song motif.

Вступ. Проаналізовано українські календарно-обрядові пісні зимового циклу, зокрема колядки та щедрівки, що містять мотив "виправа на війну" (також відомий, як "настанови матері"). Основна увага зосереджена на виявленні ареалу їхнього побутування та структурній організації текстів. Актуальність проблеми визначається недостатньою увагою до ареальної типології фольклорних мотивів та сюжетів зимових обрядових пісень та мотиву "виправа на війну" зокрема. Авторка ставить за мету дослідити мотив "виправа на війну" у контексті колядкового і щедрівкового репертуару шляхом аналізу його структурних складників, картографування варіантів текстів, а також визначення географічної специфіки поширення та частотності вживання ключових сюжетних одиниць. Методи. У дослідженні використано порівняльно-типологічний метод для виявлення сталих і варіативних компонентів аналізованого сюжету, а також описовий – для аналізу текстів. Особливе значення в роботі надано ареальному (картографічному) методу. Картографування здійснено з використанням цифрового інструментарію Google Maps (My Maps) шляхом імпорту та обробки даних, попередньо структурованих в електронних таблицях (Microsoft Excel). Такий метод дозволив візуалізувати географічне поширення текстів і сформувати просторово-типологічну модель мотиву "виправа на війну" в українській календарно-обрядовій пісенності зимового циклу. Результати. У результаті опрацювання корпусу опублікованих фольклорних матеріалів – колядок та щедрівок, зафіксованих у різні історичні періоди, було ідентифіковано понад 40 текстових варіантів із мотивом "виправа на війну". Проведений аналіз дозволив виокремити низку повторюваних структурних компонентів, що формують сюжетну модель цього типу. До основних елементів належать: набір на війну, настанови парубку (переважно матері, рідше – батька), порушення отриманих настанов, героїчна поведінка головного персонажа у протистоянні з антагоністом, пропозиція дарів та завершальна частина, що варіюється залежно від того, чи приймає герой винагороду, чи відмовляється від неї. Для картографічного й кількісного аналізу було відібрано найбільш стійкі компоненти: особа наставника (хто дає настанови), антагоніст (особа або образ, якому протистоїть герой), характер запропонованих дарів, а також реакція героя на ці дари. Окремо представлено карту рефренів, які супроводжують ці пісні, з урахуванням їх варіативності. Результати дослідження засвідчили високий ступінь стабільності окремих структурних компонентів аналізованого сюжету. Це підтверджується як статистичними показниками, зокрема частотними діаграмами, так і візуалізацією на картах, що репрезентує просторове поширення окремих елементів сюжету. Висновки. Застосування картографічного методу у процесі дослідження дало змогу візуалізувати ареал побутування календарно-обрядових пісень зимового циклу, що містять мотив "виправа на війну". Результати ареального аналізу свідчать про найбільшу концентрацію відповідних текстів у межах північної та південно-західної діалектних зон України. Особливо щільне зосередження зразків спостерігається на території колишньої Чернігівської губернії, що дає підстави говорити про наявність стійкої регіональної традиції збереження зимового репертуару з цим мотивом.
Ареальна типологія мотиву "виправа на війну" у колядках та щедрівках
Keywords: зимові традиційні пісні; колядка; щедрівка; мотив; ареал; картографування фольклору; traditional winter-time songs; Christmas carol (koliadka); New Year's song (shchedrivka); motif; areal; folk narrative mapping