Управління земельними ресурсами в об’єднаних територіальних громадах - Шунькіна Діана Володимирівна (My University, 2024)
Метою роботи є аналіз сучасного стану управління земельними ресурсами на місцевому рівні, та визначення рекомендацій щодо покращення управління земельними ресурсами на місцевому рівні. Об'єктом управління земельними ресурсами становить весь земельний фонд України, включаючи адміністративно-територіальні одиниці, різноманітні земельні угіддя, що відрізняються за своїм характером використання та правовим статусом, а також невикористані земельні ділянки. Предметом управління земельними ресурсами є процеси організації використання землі, які відповідають потребам мешканців у визначеній території. У ході виконання дослідження були проаналізовані сучасні тенденції управління земельними ресурсами в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ), зокрема з урахуванням впливу реформ децентралізації влади та розвитку місцевого самоврядування. Виявлено, що процес децентралізації влади має значний вплив на способи управління земельними ресурсами на місцевому рівні, надаючи більшу автономію територіальним громадам у цій сфері. Аналіз показав, що внаслідок цих реформ управління земельними ресурсами стає більш гнучким та адаптивним до потреб громадян, а також ефективнішим у контексті забезпечення сталого розвитку. Проте, було виявлено деякі виклики, пов'язані з необхідністю підвищення кваліфікації кадрів та розробки нових стратегій управління, що враховували б потреби та особливості коВ ході вивчення були виявлені різні проблеми, з якими стикаються об'єднані територіальні громади (ОТГ) у процесі управління земельними ресурсами. Однією з найбільш важливих є питання легалізації та обробки земель, оскільки неясність правового статусу ділянок може призвести до конфліктів та незаконного використання землі. Далі, раціональне використання та охорона природних ресурсів також становлять велике завдання для ОТГ, оскільки недбале використання може призвести до екологічних проблем та зниження якості життя мешканців. До того ж, зростаючий тиск на земельні ресурси внаслідок розвитку інфраструктури та зростання нажної ОТГ.
Keywords: земельні ресурси; земельний фонд; земельні ділянки; місцевв самоврядування; ОТГ