Порівняльний аналіз технологій точного землеробства та традиційних методів обробітку ґрунту - Олійник, Максим Анатолійович (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проведено поглиблений порівняльний аналіз між технологіями точного землеробства та традиційними методами обробітку ґрунту, з урахуванням сучасних викликів, які стоять перед аграрним сектором України. Головною метою дослідження стало виявлення ефективності та доцільності впровадження високоточних цифрових технологій у процеси обробітку сільськогосподарських угідь, зокрема застосування агродронів для внесення засобів захисту рослин (ЗЗР) як одного з ключових елементів точного землеробства. Порівняння проводилося за такими критеріями: точність внесення ЗЗР, витрати пального та води, навантаження на ґрунт, тривалість обробки, безпека для оператора, екологічний вплив, знос техніки, а також загальна економічна ефективність. Усі ці параметри було оцінено за результатами натурних спостережень, аналітичних розрахунків та опитувань фермерів, які мають досвід роботи як з традиційними, так і з інноваційними підходами. Результати дослідження переконливо свідчать про переваги точного землеробства: економія ресурсів у середньому на 20–30%, зниження ущільнення ґрунту, зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище та зростання загальної продуктивності агровиробництва. Наукова новизна роботи полягає у практичному узагальненні переваг застосування агродронів у контексті українських реалій та створенні узгодженого порівняльного підходу до оцінки ефективності технологій обробітку. У роботі доведено, що перехід від традиційних методів обробітку до технологій точного землеробства, зокрема шляхом активного впровадження агродронів, є обґрунтованим кроком у напрямі підвищення ефективності, прибутковості та екологічної відповідальності аграрного сектору України в умовах змін клімату, зростання цін на ресурси та актуалізації проблем сталого розвитку.
Keywords: Землеробство; агровиробництво; агродрон; засоби захисту рослин; інноваційні технології