Дослідження процесів управління проєктами розробки інформаційної системи для підтримки прийняття управлінських рішень в IT- компаніях - Еллісен, Максим Андрійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Метою дослідження є планування та розробка ефективних процесів управління проєктом з розробки інформаційної платформи Decision Intelligence, а також дослідження та вирішення проблем повʼязаних з управлінням рішеннями в розрізі управління проєктами. Об’єкт дослідження – розробка інформаційної системи зі штучним інтелектом для менеджменту та контролю управлінських рішень. Предметом дослідження є процеси управління проєктами з розробки програмного забезпечення, які впливають на ефективність створення платформи «DECY» – управління вартістю, часом, ризиками, а також вирішення проблематики менеджменту управлінських рішень у ІТ-проєктах. Особливістю даної роботи є її подвійний фокус у сфері управління проєктами. З одного боку, досліджуються та застосовуються класичні процеси управління ІТ-проєктом для створення програмного забезпечення (планування розкладу, формування бюджету, оцінка ризиків). З іншого боку, сам продукт розробки – система «DECY» – виступає спеціалізованим інструментом проєктного менеджменту. Для вирішення суттєвих управлінських проблем, повʼязаних з управлінням рішеннями (борг рішень, втрата контексту, інституційна амнезія), в основу платформи закладено спеціалізовані математичні моделі, які спрямовані на вирішення проблематики управління самими рішеннями у дисципліні управління проєктами. Робота містить аналіз сучасних підходів до управління ІТ-проєктами та оцінку ринкового потенціалу B2B SaaS-продуктів у досліджуваній ніші. На цій базі сформовано план розробки інформаційної системи: побудовано ієрархічну структуру робіт (WBS), розраховано календарний графік та складено кошторис. Окрему увагу приділено концептуальній ІТ-архітектурі, проєктуванню бази даних, управлінню проєктними загрозами та підготовці до пілотного впровадження. У першому розділі здійснено огляд предметної області, зосереджений на проблемі менеджменту управлінських рішень у ІТ-компаніях. Сформульовано цілі, проведено маркетингове та конкурентне дослідження (SWOT-аналіз), а також обґрунтовано стратегічне позиціонування інформаційної системи як продукту. Другий розділ зосереджений на розробці математичних моделей для вирішення проблематики управління рішеннями, декомпозиції робіт проєкту (WBS) та ресурсно-вартісному плануванні проєкту. Третій розділ деталізує технічний дизайн: вибір архітектурного патерну, підбір технологічного стеку, моделювання реляційної бази даних, проєктування користувацьких інтерфейсів. Четвертий розділ містить ідентифікацію проєктних ризиків із планами їх мінімізації та поетапний алгоритм пілотного впровадження системи на базі підприємства з подальшою стратегією виходу на комерційний ринок. Практичне значення результатів підтверджується розробленим архітектурним дизайном, прототипами веб-інтерфейсів та схемою бази даних у форматі Prisma. Результати роботи були підготовлені до пілотного впровадження на підприємстві ТОВ «ЕЗІК» з подальшим масштабуванням на ІТ-компанії малого та середнього бізнесу. Робота містить 110 сторінок, 21 рисунок, 20 таблиць, 1 додаток та 26 використаних інформаційних джерел. Ключові слова: управління проєктами, управління рішеннями, життєвий цикл рішення, B2B SaaS, Decision Intelligence, штучний інтелект, управління ризиками, інформаційна система.
Keywords: управління проєктами; управління рішеннями; життєвий цикл рішення; B2B SaaS; Decision Intelligence; штучний інтелект; управління ризиками; інформаційна система