Українська національна ідея : сутність, витоки та проблеми реалізації - Мамикін Андрій (My University, 2021)
Мета роботи полягає у дослідженні понять та розумінь «національна ідея», опису історичної української самобутності та ідентичності, опису досліджень українських громадсько-політичних діячів щодо цієї теми, виявлення закономірностей та спільних думок авторів. Проведено всебічне дослідження чи є українська національна ідея розповсюджена в будь-якому вигляді, виявлено комплексні характеристики Української національної ідеї. Українська національна ідея є вагомою складовою розвитку української нації. Визначене та усталене поняття дає мотивацію для народу та є запорукою успіху в становленні держави. Україна має багату та давню історію, безперечно і зі своїми ідеями та цілями. Дослідження думок української національної ідеї протягом століть історичного існування дасть змогу та підвалини до визначення та проблеми становлення сучасної національної ідеї в Україні. Та може статиджерелом стабільного розвитку, взаєморозуміння г ромадян, ключем у новітній історії, що відкриє невичерпаний потенціал українського суспільства. Проблема дослідження цієї теми визначається у відсутності сучасної визначеної Української національної ідеї, що дає невичерпне поле для дослідження цієї теми та робить її чи не найголовнішою теоретичною загадкою сьогодення.