Категорія ввічливості в іспанському офіційно-діловому дискурсі - Єременко, Дарина Дмитрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Робота присвячена дослідженню категорії мовної ввічливості як прагматичного механізму в іспанському офіційно-діловому дискурсі. Теоретичну основу становлять класичні теорії ввічливості (E. Goffman, P. Brown, S. Levinson), принципи ввічливості (R. Lakoff, G. Leech) та їхнє застосування в іспанському культурному контексті (D. Bravo, M. Hernández- Flores, H. Haverkate). Матеріалом дослідження слугують автентичні іспаномовні офіційно-ділові тексти: службові листи, запити, відповіді установ, корпоративні та сервісні повідомлення. Аналіз виявив, що ввічливість в іспанському офіційно-діловому дискурсі реалізується через комплексну систему засобів: форми звертання (usted/ustedes, номінативні титули), граматичні стратегії пом’якшення (умовний спосіб, кон’юнктив, безособові та пасивні конструкції, модальні перифрази) та етикетні формули, що організують композицію тексту. Встановлено, що формульність у діловому спілкуванні виконує важливу прагматичну функцію: маркує мовленнєві акти, знижує комунікативні ризики та забезпечує соціально коректну й ефективну інституційну взаємодію в умовах статусної нерівності.

The thesis investigates linguistic politeness as a pragmatic mechanism in Spanish official and business discourse. The theoretical framework is based on classical politeness theories (E. Goffman, P. Brown, S. Levinson), politeness principles (R. Lakoff, G. Leech), and their application to the Spanish cultural context (D. Bravo, M. Hernández-Flores, H. Haverkate). The empirical material consists of authentic Spanish official and business texts: institutional letters, requests, responses, corporate and service messages. The analysis reveals that politeness in Spanish official and business discourse operates through an interconnected system of resources: address forms (usted/ustedes and nominal titles), grammatical mitigation strategies (conditional mood, subjunctive, impersonal and passive constructions, modal periphrases), and etiquette formulas that structure the text. The study establishes that formulaicity in business communication performs an important pragmatic function: it marks speech acts, reduces communicative risks, and ensures socially appropriate and effective institutional interaction under conditions of status asymmetry.
The Category of Linguistic Politeness in Spanish Official and Business Discourse
The Category of Linguistic Politeness in Spanish Official and Business Discourse
Keywords: мовна ввічливість; іспанський офіційно-діловий дискурс; стратегії ввічливості; мітигація; форми звертання; етикетні формули; інституційна комунікація; лінгвопрагматика.; linguistic politeness; Spanish official and business discourse; politeness strategies; mitigation; address forms; etiquette formulas; institutional communication; pragmatics