Діагностика та моделювання PR-процесів - Курбан Олександр Васильович (My University, 2011)
Мета дослідження полягає у вивченні методологічних та методичних засад діагностики і моделювання PR-процесів, що базуються на робочій моделі сучасній теорії зв’язків з громадськістю (в рамках теорій соціальних комунікацій та соціальних технологій). Об’єктом дисертаційного дослідження є PR-процеси - соціальні комунікації вітчизняних державних, громадських та комерційних структур. Для їх висвітлення було використано результати низки практичних досліджень та розробок. Предметом дисертаційного дослідження є методологія та методики вивчення PR-процесів у контексті вітчизняної і міжнародної практики та науково-теоретичних розробок, що існують сьогодні у сфері зв’язків з громадськістю. В рамках дисертаційної роботи було використано загальнонаукові, конкретно-наукові, міждисциплінарні та спеціальні методи дослідження. У форматі загальнонаукових методів було застосовано методи порівняння (між об’єктами дослідження, теоріями, профільними інструментами), моделювання (створення моделей комунікаційних процесів і систем, математичне моделювання), формалізації (змістовне та структурне дослідження об’єктів і процесів, інформаційних систем та інформаційно-дослідницьких технологій), систематизації (аналіз і синтез об’єктів та процесів), бібліографічно-описовий метод (історіографія та джерела). Серед використаних конкретно-наукових методів дослідження слід визначити міждисциплінарний (спільне застосування кількох споріднених наукових дисциплін), метод польових досліджень (фокус-групи, експертне опитування, поглиблене інтерв’ювання), метод аналізу аналогових об’єктів (порівняння та визначення спільних рис окремих об’єктів).