Особливості відтворення індивідуального стилю автора при перекладі з української мови на італійську (на матеріалі роману Сергія Жадана " Месопотамія") - Пиляк Валерія Валеріївна (My University, 2024)
У дослідженні проаналізовані поняття «ідіостиль» та «ідіолект» та їхній взаємозв'язок, а також труднощі відтворення лексико-стилістичних маркерів ідіостилю у перекладі. Основні стратегії перекладу експресивно забарвлених одиниць включали диференціацію та узагальнення. Більшість фразеологізмів були відтворені за допомогою повних або часткових еквівалентів, а також описовими методами. В процесі перекладу метафор основною стратегією було збереження та часткова заміна образу метафори. Аналіз показав, що більшість порівнянь були відтворені через дослівний переклад. Лексичні та синтаксичні повтори були здебільшого успішно передані в перекладі, хоча виникли труднощі з морфологічними повторами, алітераціями та синтаксичними повторами.
Keywords: ідіостиль; перекладацькі трансформації; перекладацькі стратегії; проблема перекладу; лексико-стилістичні засоби