Контент періодичних видань Полтавської губернії (1838-1917 рр.) - Подобна Євгенія Володимирівна (My University, 2017)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню контенту періодичних видань Полтавської губернії, що виходили протягом 1838–1917 рр. Визначено тенденції становлення та розвитку преси регіону, розроблено історико-типологічну модель місцевої періодики. Проаналізовано характерні особливості преси в межах типологічних груп. Визначено кількісні та якісні показники контенту місцевої преси. Охарактеризовано головні компоненти: систему рубрикації, заголовковий комплекс, реклама, жанрове наповнення, ілюстративний матеріал. Окреслено основні проблемно-тематичні напрямки публікацій, проаналізовано матеріали громадсько-політичної та соціальної тематики. Окремо, наголошено на джерелознавчому потенціалі фахової публіцистики, оприлюдненої на шпальтах періодики Полтавської губернії, для подальших досліджень.