Методичні вказівки для самостійної роботи і виконання індивідуальних завдань з освітньої компоненти "Дискретна математика" для студентів спеціальності 123 "Комп’ютерна інженерія". Частина 1. Множини і відношення. Булева алгебра - Погорілий, Сергій Дем'янович; Самощенко, Олександр Вікторович (My University, 2025)
У першому розділі вказано на основоположні поняття з теорії множин та n-арних відношень. Розглянуто операції обчислення суперпозиції бінарних відношень, правило обчислення обернених відношень та за наведеними матрицями бінарних відношень R1 і R2 визначення наявності певних властивостей. Наведено 50 варіантів задач обчислення суперпозиції бінарних відношень та обернених відношень. У другому розділі розглянуто форми подання булевих функцій, сформульовано постановку задачі їх мінімізації, вказано на методи знаходження виразів у тупикових і мінімальних диз’юнктивній та кон’юнктивній формах. Наведено 70 варіантів задач з обчислення тупикових та мінімальних форм булевих функцій. Розглянуто методику побудови функціональних комбінаційних схем в базисах логічних елементів. Опис операцій і методів супроводжується прикладами розв'язання завдань.
Keywords: дискретна математика; булева алгебра; відношення; множини