Вплив політичної системи та діяльності політичних партій на розвиток демократії: політико-управлінський аспект - Ситник, Григорій Петрович; Штельмашенко, Анастасія Дмитрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
Мета статті полягає у комплексному дослідженні політико-управлінських аспектів впливу політичної системи та діяльності політичних партій на формування демократичних засад суспільного розвитку. Під час дослідження використовувався комплекс логічних методів, зокрема, порівняльно-історичний, порівняльно-політичний, абстрактно-логічний, а також загальнонаукові підходи: компаративний та бібліографічний. У статті представлене комплексне дослідження політико-управлінських аспектів впливу політичної системи та діяльності політичних партій на формування демократичних засад суспільного розвитку. Показано, що визначальною рисою функціонування будь-якої політичної системи є її взаємопов’язаність з іншими підсистемами суспільства, тому ступінь її демократичності та проблеми становлення мають національні особливості, а спосіб функціонування влади є визначальним критерієм типології політичних систем. Тому при дослідженні впливу політичної системи на формування демократичних засад суспільного розвитку, зокрема, необхідно розглядати сукупність політичних інститутів, стосунків та політико-правових відносин за допомогою яких регулюються суспільні відносини, забезпечується життєздатність та ефективність функціонування того чи іншого типу системи, вплив якої на розвиток вказаних засад забезпечується виконанням її функцій (нормативно-регулятивної, інформаційно-комунікативної та інших). Встановлено, що становлення демократичної системи публічного управління в Україні залишається пріоритетним завданням сьогодення та водночас виокремлено фактори, які гальмують вказане становленню, серед яких, зокрема, роз´єднаність національної еліти, слабкість політичних інститутів, політична корупція. Це дозволило дійти висновку, що успішність вирішення цього завдання на вітчизняних теренах суттєво залежить від поєднання переваг консервативного та демократичного типів прийняття та реалізації політико-управлінських рішень, які розглядаються як квінтесенція задоволення політичних вимог індивідів, соціальних груп тощо у процесі регулювання соціальних відносин. З огляду на це акцентується увага на важливості домінування передусім державницького характеру в діяльності політичних партій, як головних суб’єктів формування політичного простору, інститутів держави та оптимізації політико- управлінських процесів, чого в Україні не спостерігається, що є головним чинником низької ефективності механізму відповідальності політичної влади перед виборцями. Наукова новизна статті полягає у виконанні комплексного дослідження політико-управлінських аспектів впливу політичної системи та діяльності політичних партій на формування демократичних засад суспільного розвитку. Практична значимість статті пов’язана з можливістю подальшого використання її матеріалів у навчальному процесі та науково-дослідних розвідках при дослідженні політико-управлінський аспектів впливу політичної системи та діяльності політичних партій на становлення сучасної системи демократичного врядування в Україні у контексті виявлених факторів, які породжують значні труднощі щодо становлення вказаної системи на вітчизняних теренах.

The purpose of the article consists of complex research political and administrative aspects of the influence of the political system and activity of political parties on the forming of democratic principles of community development. During research uses on the complex of logical methods, in particular, comparatively-political, abstractly logical, and also scientific approaches: comparatively and bibliographic. In the article, complex research is presented politiсal-administrative aspects of the influence of the political system and activity of political parties on forming of democratic principles of community development. It is noticed that the determining line of the functioning of any political system is its interconnectedness with other subsystems of society, that is why national features have a degree of its democratizes and becoming a problem, and a method of functioning of power is the determining criterion of typologies of the political systems. Therefore at the research of influence of the political system on forming of democratic principles of community development, in particular, it is necessary to examine the aggregate of political institutes, relations and political and legal relations, which public relations are regulated by, viability and efficiency of functioning of that or other are provided as a system influence of which on development of the indicated principles is provided an implementation of its functions (normatively regulatory, informatively communicative et al). Is it set that becoming of the democratic system of public management in Ukraine remains foreground job of nowadays and factors which brake indicated becoming are at the same time selected, among which, in particular, disunity national elite, weakness of political institutes, political corruption. It allowed to come to the conclusion, that success of decision of this task on the domestic walks of life substantially depends on the combination of advantages of conservative and democratic types of acceptance and realization political-administrative decisions, which are examined as the quintessence of satisfaction of political requirements of individuals, task forces, and others like that in the process of adjusting of social relations. Taking into account its attention is accented on importance of prevailing foremost of state character in the activity of political parties, as main subjects of forming of political space, institutes of the state and optimization, political-administrative processes, what in Ukraine is not observed, that is the main factor of low efficiency of mechanism of responsibility of political power before electors. he scientific novelty of the article consists of execution complex research politiсal-administrative aspects of the influence of the political system and activity of political parties on forming democratic principles of community development. Practical meaningfulness of the article is related to the possibility of the subsequent use of its materials in an educational process and research secret services at research political-administrative aspects of the influence of the political system and activity of political parties on becoming of the modern system of democratic governance in Ukraine in the context of found out factors which generate considerable difficulties in relation to becoming of the indicated system on the domestic walks of life.
Role of political system and activity of political parties is on development of democracy: politiko-administrative aspect
Keywords: політична система; політичні рішення; управлінські рішення; державне управління; демократичне врядування; політичні партії; political system; political decisions; administrative decisions; state administration; democratic governance; political parties