Юридична відповідальність суддів за порушення законодавства про працю - Кузьменко Володимир Володимирович (My University, 2017)
У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання, що отримало вияв у запропонованих пропозиціях щодо удосконалення юридичної відповідальності суддів за порушення законодавства про працю. Ознаками юридичної відповідальності суддів за порушення законодавства про працю є наступні: встановлення відповідальності законом й забезпечення засобами державного примусу; встановлення з метою ефективної реалізації принципів правосуддя в державі; застосування на підставі відповідного порушення норм законодавства про працю; вияв у різноманітних специфічних формах, більшість з яких є характерними виключно для даного виду відповідальності (догана, звільнення, пониження в посаді чи в чині тощо); двохаспектний характер участі держави у відповідних правовідносинах: з однієї сторони держава здійснює свій вплив шляхом прийняття законодавства про працю, з іншої – вона фактично постає у ролі роботодавця в зазначених відносинах, оскільки суддя під час здійснення своїх трудових функцій виступає від імені держави; відсутність конкретних складів правопорушень у повному обсязі в законодавстві про працю. Ключові слова: юридична відповідальність, суддя, трудове законодавство, дисциплінарна відповідальність, матеріальна відповідальність, законодавство про працю.