Аналіз структурних особливостей мовлення людей із психічними розладами - Борода, Марина (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Об’єкт дослідження: мовлення категорій мовців, які були представленні вище. Предметом дослідження є залежності та закономірності, які притаманні мовленню людей із вказаними психічними проблемами. Методики і методи дослідження використані у ході даного дослідження передбачають використання експертно-фонетичного методу, який використаний при розробці і роботі із корпусом. За допомогою методу емпіричного аналізу, ми і намагаємося відповісти на поставлене питання в ході нашого дослідження за допомогою зібраних даних та їхнього ретельного аналізу. Саме для цього, ми користуємося синтезом квалітативного та квантитавного підходів до аналізу мовлення. Також, одним із методів є метод зіставлення, адже задля візуалізації та увиразнення наших результатів ми зібрали референтний корпус із мовленням мовців, яким притаманна гарно структурована та виразна манера ведення монологу. У першому розділі ми представляємо ті лінгвістичні поняття, які нас цікавлять та в межах яких ми і будемо намагатися опрацьовувати мовленнєвий матеріал. У другому розділі ми представимо та опишемо ключові аспекти для подальшої роботи із дослідження характерних особливостей мовлення людей із психічними вадами. Третій розділ нашої роботи складається із опису процесу підготовки (збір корпусів та їх обробка) мовленнєвого матеріалу. Четверний розділ складається із опису процесу аналізу та візуалізації результатів.
Keywords: мовлення; психічні порушення; лінгвістичний аналіз; мовний корпус; фонетика