Сучасні чинники секуляризації: релігієзнавчий аналіз - Яроцька Ольга Володимирівна (My University, 2016)
Дисертація є цілісним релігієзнавчим дослідженням характеру і дієвості в сучасному християнстві таких чинників секуляризації як релігійна індиферентність, трансформація релігійно-церковного комплексу, релігійний модернізм, релігійний релятивізм, сурогатна релігійність, світський сенс життя і консумпціонізм (споживацтво) як практичний атеїзм. Обґрунтовано, що саме ці чинники секуляризації сприяли вихолощенню сакрального, трансцендентного, потойбічного і актуалізації антропоцентричного, іманентного, поцейбічного в релігійно-церковній діяльності, буттєвій практиці релігійних спільнот, буденній релігійній свідомості віруючих. У дослідженні тенденцій секуляризації Католицької церкви визначено поняття «аджорнаменто» як домінантну парадигму розвитку католицизму після ІІ Ватиканського Собору (1962 – 1965 рр.). Встановлено, що модерні теології західного протестантизму, зокрема сучасний рух «Виникаюча церква» є найбільш дієвими чинниками секуляризації. Ключові слова: секуляризація, трансцендентність, іманентність, антропоцентризм, плюралізм, протестантські теології, Католицька церква, Православна церква.