Токсикологічні та апоптоз-індукуючі властивості похідних ефірів фторованих амінокислот в ВЕБ-асоційованій культурі клітин - Волкова, Дарина Володимирівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
У роботі проведено дослідження токсикологічних та апоптоз-індукуючих властивостей похідних ефірів фторованих амінокислот (трет-бутиловий ефір N- (2,2,3,3-тетрафтортіопропіоніл) аланіну (10S-20) та метиловий ефір N-(2,2,3,3- тетрафтортіопропіоніл) фенілаланіну (10S-21)) на культурі клітин В95-8 (В- лімфоцити мавп, що містять інтегрований геном вірусу Епштейна-Барр). Оцінено цитотоксичний ефект сполук, досліджено їхню здатність стимулювати апоптоз, спрогнозовано біологічну активність та фармакокінетичні параметри сполук in silico за допомогою платформи ADMETlab 2.0. Цитотоксичність сполук оцінювали за допомогою фарбування трипановим синім та МТТ-тесту. Встановлено, що сполука 10S-21 має високу цитотоксичність з CC50 22,13 мкг/мл за методом трипанового синього і 8,24 мкг/мл за МТТ-методом, тоді як сполука 10S-20 має CC50 124,77 мкг/мл і 53,09 мкг/мл відповідно. Дослідження апоптозстимулюючих властивостей за допомогою проточної цитометрії та флуоресценції з барвником Hoechst 33342 показало, що обидві сполуки викликають значний апоптоз у клітинах В95-8, при цьому 10S-21 виявляється більш ефективною. Прогнозування біологічної активності сполук за допомогою програми PASS (Prediction of Activity Spectra for Substances) підтвердило їх потенціал як індукторів апоптозу та антивірусних агентів. Оцінка фармакокінетичних параметрів in silico за допомогою ADMETlab 2.0 дозволила визначити профіль адсорбції, розподілу, метаболізму, екскреції та токсичності (ADMET), що є важливим для подальшої розробки лікарських засобів. Прогнозування фармакокінетичних параметрів за допомогою ADMETlab 2.0 показало, що сполука 10S-21 має високу біодоступність і низький ризик токсичності. Сполука 10S-21 продемонструвала кращий профіль фармакокінетики порівняно зі сполукою 10S-20, що підтверджує її потенціал як перспективного терапевтичного агента. Отримані результати можуть бути використані для подальшої розробки антивірусних препаратів проти вірусу Епштейна-Барр, а також для оптимізації фармацевтичних властивостей цих сполук.

The study investigates the toxicological and apoptosis-inducing properties of fluorinated amino acid ester derivatives (tert-butyl ester of N-(2,2,3,3- tetrafluorothiopropionyl) alanine (10S-20) and methyl ester of N-(2,2,3,3- tetrafluorothiopropionyl) phenylalanine (10S-21)) on the B95-8 cell culture (monkey B-lymphocytes containing the integrated Epstein-Barr virus genome). The cytotoxic effect of the compounds was evaluated, their ability to stimulate apoptosis was studied, and the compounds' biological activity and pharmacokinetic parameters were predicted in silico using the ADMETlab 2.0 platform. The cytotoxicity of the compounds was assessed using trypan blue staining and the MTT assay. It was found that compound 10S-21 has high cytotoxicity with a CC50 of 22.13 μg/mL by the trypan blue method and 8.24 μg/mL by the MTT method, whereas compound 10S-20 has a CC50 of 124.77 μg/mL and 53.09 μg/mL, respectively. The study of apoptosis-inducing properties using flow cytometry and fluorescence with Hoechst 33342 dye showed that both compounds cause significant apoptosis in B95-8 cells, with 10S-21 being more effective. Prediction of the biological activity of the compounds using the PASS (Prediction of Activity Spectra for Substances) program confirmed their potential as apoptosis inducers and antiviral agents. Evaluation of pharmacokinetic parameters in silico using ADMETlab 2.0 allowed the determination of the absorption, distribution, metabolism, excretion, and toxicity (ADMET) profile, which is important for further drug development. Prediction of pharmacokinetic parameters using ADMETlab 2.0 showed that compound 10S-21 has high bioavailability and low toxicity risk. Compound 10S- 21 demonstrated a better pharmacokinetic profile than compound 10S-20, confirming its potential as a promising therapeutic agent. The obtained results can be used to further develop antiviral drugs against the Epstein-Barr virus and optimize the pharmaceutical properties of these compounds.
Toxicological and Apoptosis-Inducing Properties of Fluorinated Amino Acid Ester Derivatives in EBV-Associated Cell Culture
Keywords: фторовані амінокислоти; апоптоз; токсичність; фармакокінетика; Епштейн-Барр вірус; 10S-20; 10S-21; біологічна активність; B95-8; fluorinated amino acids; apoptosis; toxicity; pharmacokinetics; Epstein-Barr virus; biological activity