Витоки готичного роману в українській літературі (на основі роману Г. Пагутяк «Урізька готика») - Таранухо Анна Андріївна (My University, 2024)
Дипломна робота "Роман Г. Пагутяк «Урізька готика» в контексті сучасної української літературної містики" пропонує аналіз твору Галини Пагутяк "Урізька готика" з використанням методів літературного дослідження та містичного аналізу. Робота спрямована на вивчення особливостей жанру готичного роману в українській літературі та розкриття його впливу на формування сучасного літературного канону. Дослідження також враховує ширший контекст сучасної української літературної містики, звертаючись до теми міфології, сакрального та архетипів. Результати аналізу розкривають глибокі теми та символіку у романі "Урізька готика", вказуючи на його вагому роль у сучасному літературному дискурсі та його місце в українській літературній спадщині. Висновок даної роботи підкреслює не лише важливість проведеного дослідження, але й його потенційний внесок у розуміння та розвиток української літературної культури. Аналіз "Урізької готики" Галини Пагутяк, здійснений в контексті сучасної української літературної містики, виявляє глибокі шари символіки та міфології, що сприяє розширенню розуміння готичного жанру та його ролі у формуванні культурного образу України. Результати дослідження підкреслюють актуальність творчості Галини Пагутяк для сучасного літературного дискурсу та важливість її творчого внеску в українську літературу. Виокремлення унікальних елементів у романі дозволяє глибше осмислити його зміст та значення для національної літературної спадщини.

The thesis ‘Halyna Pahutyak's Novel “Urizka Gothic” in the Context of Contemporary Ukrainian Literary Mysticism’ offers an analysis of Halyna Pahutyak's novel ‘Urizka Gothic’ using the methods of literary research and mystical analysis. The work is aimed at studying the peculiarities of the Gothic novel genre in Ukrainian literature and revealing its influence on the formation of the modern literary canon. The study also takes into account the broader context of contemporary Ukrainian literary mysticism, addressing the themes of mythology, the sacred, and archetypes. The results of the analysis reveal deep themes and symbolism in the novel Urizka Gothic, pointing to its significant role in contemporary literary discourse and its place in the Ukrainian literary heritage. The conclusion of this paper emphasises not only the importance of the study, but also its potential contribution to the understanding and development of Ukrainian literary culture. The analysis of Halyna Pahutyak's Uriz Gothic in the context of contemporary Ukrainian literary mysticism reveals deep layers of symbolism and mythology, which contributes to a broader understanding of the Gothic genre and its role in shaping the cultural image of Ukraine. The results of the study emphasise the relevance of Halyna Pahutyak's work for contemporary literary discourse and the importance of her creative contribution to Ukrainian literature. The identification of unique elements in the novel allows for a deeper understanding of its content and significance for the national literary heritage.
Keywords: архетип; вампір; Галина Пагутяк; готика; містика; міфологія; роман; archetype; gothic; Halyna Pahutyak; mysticism; mythology. novel; vampire