Організаційно-методичне забезпечення розвитку корпоративного бренду підприємства - Левченко Катерина Віталіївна (My University, 2025)
Метою роботи є узагальнення теоретичних та методичних основ розвитку корпоративного бренду підприємства та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення корпоративного брендингу ПрАТ «НЕК «Укренерго» на ринку електричної енергії. Дана магістерська робота спрямована на систематизацію наукових підходів до трактування поняття корпоративного брендингу, ролі бренду в системі стратегічного управління підприємством, винайдення зв’язку між корпоративним брендом та репутацією компанії. Проведено комплексну діагностику корпоративного бренду НЕК «Укренерго», включаючи дослідження та оцінювання його основних складових шляхом побудови матриці ідентифікації корпоративного бренду, а також детального аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища компанії. Висвітлено стратегії HR-бренду компанії та політики корпоративної соціальної відповідальності з можливостями їх покращення на основі якісного аналізу. За допомоги застосування методів багатокритерійного аналізу альтернатив визначено основні напрями розвитку корпоративного бренду досліджуваного підприємства та сформовані практичні рекомендації щодо вдосконалення управління його розвитком в НЕК «Укренерго»

The purpose of thesis is to summarize the theoretical and methodological framework for the development of the corporate brand of an enterprise and to develop practical recommendations for improving the corporate branding of PrJSC NPC Ukrenergo in the energy market. This master's thesis aims to systematize scientific approaches to the interpretation of the concept of corporate branding, the role of the brand in the system of strategic management of the enterprise, and to find the connection between the corporate brand and the company's reputation. A comprehensive diagnostic of the corporate brand of NPC Ukrenergo was carried out, including the research and evaluation of its main components by building a corporate brand identification matrix, as well as a detailed analysis of the external and internal environment of the company. The article highlights the company's HR-brand strategy and corporate social responsibility policy with opportunities for their improvement based on qualitatative analysis. By applying the methods of multi-criteria analysis of alternatives, the main directions of development of the corporate brand of the researched enterprise are identified and practical recommendations for improving the management of its development in NPC Ukrenergo are formed.
Organizational and methodological support for developing the enterprise's corporate brand
Keywords: корпоративний бренд; брендинг; стратегія розвитку бренду; бренд роботодавця; методи багатокритерійного аналізу альтернатив; корпоративна соціальна відповідальність; оцінювання бренду; матриця ідентифікації корпоративного бренду; якісний аналіз; ціннісна пропозиція для працівників; corporate brand; branding; brand development strategy; employer brand; methods of multi-criteria analysis of alternatives; corporate social responsibility; brand evaluation; corporate brand identification matrix; qualitative analysis; employees' value proposition