Ландшафтно-рекреаційний потенціал НПП «Олешківські піски» для розвитку туризму - Уліганець, Сергій Іванович; Шинкаренко У. Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022)
На прикладі НПП «Олешківські піски» розглянуто сучасні ландшафтні комплекси, які,на даний момент, виступають у якості потенційного ресурсу для розвитку туризму в межах Херсонської області. Рекреаційний ландшафт даного парку можна назвати мозаїчним, адже тут поєднуються виняткові сухостепові ландшафти з псамофітно- дерновою рослинністю, а також водно-болотні та лучні природні комплекси. У даній роботі наведено функціональне зонування території НПП, яке в цілому розроблено відповідно до законодавства, а також основних цілей реалізації певних видів діяльності в межах НПП. Зокрема, під зони, які є ключовими для аналізу рекреаційного дозвілля в межах парку, а саме зону стаціонарної та регульованої рекреації відведено сумарно 45%. З огляду на цей показник, можна сказати, що у даному НПП важливе значення відіграє культурно-виховна та еколого- освітня функції. Оскільки зазначені вище зони створюються, як правило, навколо заповідної території для мінімізації антропогенного та будь-якого втручання в екосистему. Також на основі даного аналізу було з’ясовано, що територія парку містить штучні лісові насадження, котрі з’явилися тут ще у 1950 роках для затримання рознесення пісків. Однак за останні 30 років унаслідок неконтрольованої з боку НПП діяльності від видів активного туризму площа пісків «мігрувала» у лісові райони, що особливо помітно в північно-східній та південно-західній частинах парку. Варто зазначити, що все ж таки НПП «Олешківські піски» підтримує загальний екологічний баланс у регіоні, оскільки він включений до Смарагдової мережі як територія особливого природоохоронного значення. У роботі значна увага приділена саме аналізу ландшафтної структури території, на основі якої працівники НПП та місцеві органи управління можуть розвивати туристично-рекреаційну діяльність. Тут представлені різноманітні форми рельєфу як піщані кучугури, через які дану територію називають найбільшою «пустелею» Європи, а також котловини, улоговини видування в межах Буркутської ділянки. Таким чином завдяки сучасному аналізу стану ландшафту в межах НПП було з’ясовано основні причини його зміни, серед яких діяльність туристів та зміни в кліматичному та гідрологічному режимах.

On the example of NPP «Oleshkivski Pisky» modern landscape complexes are considered, which, at the moment, act as a potential resource for tourism development within the Kherson region. The recreational landscape of this park can be called mosaic, because it combines exceptional dry steppe landscapes with psammophytic-turf vegetation, as well as wetlands and meadows. This paper presents the functional zoning of the NNP territory, which is generally developed in accordance with the law, as well as the main objectives of certain activities within the NNP. In particular, a total of 45% is allocated for the areas that are key for the analysis of recreational leisure within the park, namely the area of stationary and regulated recreation. Given this indicator, we can say that in this NNP plays an important cultural and educational and environmental and educational functions. As the above zones are created, as a rule, around the protected area to minimize anthropogenic and any interference in the ecosystem. Also based on this analysis, it was found that the park contains artificial forest plantations, which appeared here in the 1950s to delay the spread of sand. However, over the last 30 years, as a result of uncontrolled activities by NNPs from active tourism, the area of sand has «migrated» to forest areas, which is especially noticeable in the northeastern and southwestern parts of the park. It should be noted that the Oleshkiv Sands National Park still maintains the overall ecological balance in the region, as it is included in the Emerald Network as an area of special conservation importance. Much attention is paid to the analysis of the landscape structure of the territory, on the basis of which employees of the NNP and local authorities can develop tourist and recreational activities. Here are various forms of relief such as sand dunes, through which the area is called the largest «desert» in Europe, as well as depressions, hollows blowing within the Burkut area. Thus, thanks to the modern analysis of the state of the landscape within the NNP, the main reasons for its change were clarified, including the activities of tourists and changes in climatic and hydrological regimes.
Landscape and recreational potential of NPP «Oleshkiv Sands» for tourism development
Keywords: Лівобережжя Нижнього Дніпра; рекреаційний ландшафт; Олешківські піски; функціональні зони; туристсько-рекреаційна діяльність; Left bank of the Lower Dnieper; recreational landscape; Oleshkiv sands; functional zones; tourist and recreational activities