Кластерна структура одноатомних спиртів у конденсованому стані - Чернолевська Єлизавета Анатоліївна (My University, 2017)
Дисертаційну роботу присвячено з`ясуванню кластерної структури деяких одноатомних спиртів в конденсованому стані, зокрема, поблизу точки фазового переходу тверде тіло – рідина та визначенню відмінностей спектроскопічних проявів фазового переходу тверде тіло – рідина для спиртів з парною та непарною кількістю атомів вуглецю. В широкому діапазоні температур досліджено прояви кластерної структури в спектрах ІЧ поглинання метанолу, 1-нонанолу та 1-деканолу, в тому числі і поблизу точки фазового переходу. Виконано квантово-хімічне моделювання для ланцюжкових, циклічних та розгалужених кластерів метанолу, ланцюжкових та циклічних кластерів 1-нонанолу та 1-деканолу, визначено просторову будову та енергетичні параметри всіх модельних структур, розраховані частоти спектрів ІЧ поглинання. Зроблено висновки щодо особливостей змін кластерної структури досліджуваних спиртів в конденсованій фазі. З`ясовано, що в області валентних коливань гідроксильної групи для метанолу та 1-деканолу спостерігається характерне зміщення смуг поглинання в область низьких частот при плавленні, що свідчить про перехід від менших кластерів до більших, а для 1-нонанолу – навпаки, смуга зміщується в область високих частот. Виявлено, що характерне зміщення смуги валентних О-Н коливань в сторону більших частот при нагрівання рідких спиртів свідчить про збільшення кількості кластерів менших розмірів.