Phase space Method in Problems of two Point Motion - Вишенська, Оксана; Шевчук, Людмила (Київський Національний Університет імені Тараса Шевченка, 2025)
One of the goals of mathematical education in general is the ability to choose a successful mathematical method for solving problems. Describing the states of a certain process as points in a phase space can be useful. The article solves three interesting problems using a single method based on the concept of phase space. It shows that this method allows one to construct effective, clear, and visual solutions.

Однією з цілей, які стоять перед математичною освітою в цілому, є вміння обирати вдалий математичний метод для розв’язування задач. Корисним може бути описання станів певного процесу як точок фазового простору. У статті розв’язано три цікаві задачі єдиним методом, заснованим на понятті фазового простору. Вона засвідчує, що цей метод дає можливість будувати ефектні, чіткі, наочні розв’язки.
Метод фазового простору в задачах про рух двох точок
Keywords: фазовий простір; фазова точка; фазова крива; фазовий простір системи; phase space; phase point; phase curve; phase space of the system; phase space; phase point; phase curve; phase space of the system