Еміграція робочої сили та її вплив на глобальну конкурентоспроможність України в умовах війни - Ярославцева, Анна Володимирівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Предметом дослідження виступають науково-методичні та практичні засади міграції робочої сили, механізми регулювання та особливості її впливу на конкурентоспроможність економіки під час війни. Об’єктом дослідження є транскордонний рух робочої сили в умовах глобальної нестабільності. Мета магістерської кваліфікаційної роботи становить узагальнення теоретичних засад аналізу міжнародної міграції робочої сили та розробка практичних рекомендацій щодо посилення глобальної конкурентоспроможності України в умовах масштабної еміграції трудових ресурсів. За результатами дослідження розкрито напрями впливу виїзду трудових ресурсів на соціально-економічне середовище країни та сформульовано практичні рекомендації посилення глобальної конкурентоспроможності України в умовах еміграції робочої сили. Одержані результати можуть бути використані органами державної влади у процесі розробки нової стратегії державної міграційної політики України, стратегії сталого розвитку України, її окремих громад; а також при розробці нових та/або зміні існуючих законопроєктів щодо інвестиційної діяльності субʼєктів господарювання, зовнішньої трудової міграції та ін.

The subject of the study is scientific, methodological and practical principles of labor migration, regulatory mechanisms and features of its influence on the competitiveness of the economy during the war. The object of the study is cross-border labor movement in conditions of global instability. The purpose of the master's qualification work is to generalize theoretical approaches to the analysis of international labor migration and develop practical recommendations for strengthening Ukraine's global competitiveness in conditions of large-scale emigration of labor force. Based on the results of the study, the directions of the influence of the departure of labor resources on the socio-economic environment of the country were revealed and practical recommendations for strengthening the global competitiveness of Ukraine in the conditions of labor emigration were formulated. The obtained results can be used by state authorities in the process of developing a new strategy for the state migration policy of Ukraine, a strategy for the sustainable development of Ukraine and its individual communities; as well as when developing new or changing existing laws regarding investment activities of business entities, foreign labor migration, etc.
Labor emigration and its impact on Ukraine’s global competitiveness in times of war
Keywords: конкурентоспроможність; еміграція; робоча сила; прогноз; міграційні процеси; competitiveness; emigration; labor force; forecast; migration processes