Creating a registry of the most valuable land in Ukraine - Цуркан, Н. В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
В Україні реєстр ОЦЗ не формується, незважаючи на необхідність відображення інформації про них у розрізі територіальних зон – об'єктів Державного земельного кадастру, що передбачено порядком його ведення. Запропоновано створення реєстру особливо цінних земель в Україні. Критеріями виділення ОЦЗ в ньому стали: властивості ґрунтів, користувачі, категорії земель. Реєстр ОЦЗ наповнюється даними: кадастровий номер земельної ділянки, назва землевласника (землекористувача), місце розташування, склад угідь, площа угідь, цільове призначення, площа земельної ділянки в межах якої розміщені ОЦЗ, шифр (шифри) особливо цінних агровиробничих груп в межах земельної ділянки, діючі обмеження.Реєстр створюється з метою забезпечення охорони, збереження та раціонального використання ОЦЗ. Він буде елементом Державного земельного кадастру як єдиної державної геоінформаційної системи даних про землі в межах території держави.

Especially valuable lands of agricultural land - a land that consistently give high yield, the land on which possible cultivation of specific values and quality (such as rice) and peatlands with peat depth of one meter and drained regardless of depth. Our task - to keep them and protect, above all, to prevent them from building, to see to it that they are used only by appointment, for growing crops. In addition OTSҐ selected by users: earth research fields of research and educational institutions; land LOD "Massandra" and companies that are part of it; categories of land: the land of nature reserve and other environmental purposes; land of historical and cultural significance. In Ukraine, relevant and reliable information on MVL both at the state and regional level neither in the data of the State Land Cadastre, no documentation of Land Management. There are no data on the location and area of MVL agricultural land, which are high-value agro-industrial groups of soils. There is no exact data
Створення реєстру особливо цінних земель в Україні
Keywords: реєстр особливо цінних земель; інвентаризація земель; землі сільськогосподарського призначення; геоінформаційна система; охорона земель