Валідність індивідуального зважування змінних при формуванні індексу задоволеності демократією - Виноградов, Олександр Геннадійович; Головіна, А.О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Поширений підхід до вимірювання задоволеності життям чи якимось іншим складним явищем зазвичай полягає в обчисленні простої або зваженої суми балів задоволеності його окремими аспектами. Серед дослідників поширене уявлення, що підвищити валідність композитного балу можна шляхом зважування оцінки задоволеності аспектом індивідуальною оцінкою його важливості, проте емпіричні дослідження спростовують це припущення. В статті розглядаються умови, за яких індивідуально зважений показник задоволеності станом демократії в Україні демонструє вищу валідність для передбачення загальної задоволеності порівняно з незваженим та нормативно зваженим показниками. На даних Європейського Соціального Дослідження (ESS) шостої хвилі вдалося продемонструвати, що валідність індивідуально зваженого показника задоволеності демократією опосередковується інтра-індивідуальною варіативністю оцінок важливості її аспектів. За допомогою ієрархічної лінійної регресії було встановлено суттєве (до 11%) статистично значуще підвищення відсотку поясненої дисперсії загальної задоволеності демократією при додаванні до моделі індивідуально зваженого показника на вибірках респондентів з диференційованим сприйманням важливості 14 аспектів демократії. В статті також демонструється цікава тенденція: в регресійних рівняннях індивідуально зважений і нормативно зважений показники можуть відігравати один до одного роль змінної-супресора.

The common approach to measuring satisfaction with life or other complex phenomenon is to calculate a simple or weighted sum of satisfaction scores for its individual domains or aspects. There is a widespread perception among researchers that the validity of a composite score can be increased when domain satisfaction scores are weighted by the importance that respondents assign to the respective domains, but empirical studies do not confirm this assumption. The article is devoted to finding of conditions under which individual importance weighting of satisfaction with the state of democracy in Ukraine demonstrates higher validity for predicting overall satisfaction compared to unit-weighted and normatively weighted composites. In the present study, importance weighting was investigated on the data of sixth round of European Social Survey collected in Ukraine (N = 2178). It has been shown that the validity of an individual importance weighting of satisfaction with democracy depends on intra-individual variability of the aspects importance ratings. Using hierarchical linear regression, a significant (up to 11%) statistically significant increase in the percentage of explained variance of overall satisfaction with democracy was found when adding to the model an individual weighted indicator in a sample of respondents with differentiated perceptions of 14 aspects of democracy. The article also demonstrates an interesting trend: in the regression equations, individual importance weighting can play a role of a suppressor variable.
Validity of individual importance weighting for satisfaction with democracy score
Keywords: ндекс задоволеності демократією; індивідуально-зважений бал; інтра-індивідуальна варіативність; satisfaction with democracy; individual importance weighting; normative importance weighting; intra-individual variability