THE CONTENT OF THE PRACTICAL TEACHERS' TRAINING IN HIGHER EDUCATIONAL ESTABLISHMENTS IN UKRAINE AND THE USA: COMPARATIVE ANALYSIS - В. Кудіна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article is devoted to the problems of the practical teachers' training organization of future experts on teaching specializations. At the present period in the development of higher education pedagogy a lot of works of scholars and practitioners are devoted to the problems of teaching practice, such as: its role in the formation of prospective teacher's personality, the history of its development in the system of pedagogical education, the structure and content of the practical teachers' training, ways of its improving and take into account foreign experience in its organization. But the question of the practical training optimization of future experts and redistribution of time between the theoretical and practical training in favor of the second remains relevant. Organizational and methodological fundamentals of the teaching practice in higher education establishments are analyzed. Its role in the system of professional development of future teacher is revealed. The structure and content of teaching practice, the experience of its implementation over the last 50 years, the changes having taken place in the current conditions of pedagogical higher education transformation into the two- tier education system (the first (Bachelor) level and the second (Master) level) are analyzed. Characteristics of the teaching practice organization at higher education institutions of the USA and its structure and content are emphasized The experience of Professional Development Schools of future experts as a new model of the teachers' training in the context of pedagogical higher education reformation is provided.

Присвячено проблемам організації практичної педагогічної підготовки майбутніх фахівців педагогічних спеціальностей.Аналізуються організаційно-методичні засади педагогічної практики у закладі вищої освіти. Розкривається її роль у системі професійного становлення майбутнього вчителя. Аналізується структура, зміст педагогічної практики, досвід її здійснення протягом останніх 50-и років і зміни, що відбулися в сучасних умовах переходу вищої педагогічної освіти на двоступеневу освіту за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнями. Висвітлюються особливості організації педагогічної практики у вищій педагогічній школі США. Наводиться досвід Шкіл професійного розвитку майбутніх фахівців як нової і перспективної моделі підготовки вчителя в умовах реформування вищої педагогічної освіти.У даний час у розвитку педагогіки вищої освіти багато робіт науковців і практиків присвячено проблемам педагогічної практики, а саме: її ролі у формуванні особистості майбутнього вчителя, історії її розвитку в системі педагогічна освіта, структура та зміст практичної підготовки викладачів, шляхи її вдосконалення та врахування зарубіжного досвіду в його організації. Але питання практичної оптимізації підготовки майбутніх фахівців та перерозподілу часу між теоретичною та практичною підготовкою на користь другої залишається актуальною. Проаналізовано організаційно-методичні основи педагогічної практики у вищих закладах освіти. Розкрито її роль у системі професійного розвитку майбутнього вчителя. Структура та зміст педагогічної практики, досвід її впровадження протягом останніх 50 років, зміни, що відбулися в сучасних умовах перетворення педагогічної вищої освіти у дворівневу систему освіти (перший (бакалаврський) рівень та другий рівень освіти. (магістерський рівень). Висвітлено особливості організації навчальної практики у вищих закладах освіти США та її структуру і зміст. Досвід професійних шкіл підвищення кваліфікації майбутніх фахівців як нової моделі підготовки вчителів у контексті педагогічного реформування вищої освіти.
ЗМІСТ ПРАКТИЧНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ТА США: КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ
Keywords: педагогічна практика; дидактична практика; заклад вищої освіти.; teaching practice; didactic practice; higher educational establishment; a student teacher.