Бокс-діаграма як метод моделювання фразеологізованих речень - Ситар, Ганна Василівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
Визначено принципи побудови бокс-діаграми як основного формального методу конструкційної граматики, який покликаний не тільки втілити форму конструкції, але й відобразити особливості її семантики, прагматики та просодики, що загалом відбиває теоретичне положення конструкційної граматики про взаємовплив мовних рівнів. Фразеологізовані речення кваліфіковано як один із різновидів конструкцій, релевантні властивості яких можуть бути передані за допомогою бокс-діаграм.

The principles of box-diagram plotting were considered as a main formal method of Construction Grammar that aims to not only implement the construction form, but also to show semantic, pragmatic and prosodic properties that in general corresponds to the Construction Grammar theoretical point regarding the interference of language levels. Sentences with phraseological structures were identified as one of the types of constructions, relevant properties of which could be conveyed with the box-diagrams.
Box-diagram as a Method of Modeling of Sentences with Phraseological Structures
Keywords: бокс-діаграма; конструкція; конструкційна граматика; синтаксичний фразеологізм; фразеологізоване речення; box-diagram; construction; construction grammar; syntactic idiom; sentence with phraseological structure