Трансформація редакторських функцій у добу кросмедійного навчального контенту - Herasymova, Olena (Сумський державний університет, 2025)
Вступ. Стрімка цифровізація освітнього процесу та впровадження кросмедійних форматів у навчальне книговидання зумовлюють необхідність переосмислення видавничих підходів. Брак ґрунтовних досліджень редакційно-видавничих трансформацій у сфері створення підручників із електронними додатками посилює актуальність теми. Актуальність і мета. Дослідження спрямоване на виявлення змін у виробничих процесах навчального книговидання, спричинених впровадженням кросмедійного підручника. Основна мета – встановити зміни в компетенціях та функціях редакторів, зумовлені трансформаціями редакційно-видавничих процесів у навчальному книговиданні під впливом кросмедійного виробництва. Методологія. У роботі застосовано метод анкетування редакторів навчальних видань, а також компаративний аналіз практик редакційної діяльності у сфері журналістики та видавничої діяльності, з урахуванням тенденцій медіаконвергенції. Результати. З’ясовано, що перехід до кросмедійного виробництва вимагає розширення редакційних команд фахівцями з ІТ, оновлення внутрішніх комунікацій, набуття редакторами знань зі створення та оцінювання цифрового контенту, універсального дизайну та проєктного менеджменту. Виявлено недостатній рівень уваги видавництв до системного підвищення кваліфікації редакторів та відсутність власних стандартів роботи з електронним контентом. Висновки. Дослідження вперше узагальнило редакційно-виробничі трансформації в освітньому книговиданні України під впливом кросмедійних технологій. Запропоновано розробити технологічну карту створення паперових підручників з електронними інтерактивними додатками, запровадити навчальні тренінги з адаптації редакторських компетенцій та систему професійного розвитку редакторів, що здатна забезпечити стабільну якість освітнього контенту в умовах швидких змін.

Introduction. The rapid digitalization of the educational process and the integration of cross-media formats into educational publishing necessitate a fundamental rethinking of editorial approaches. The lack of comprehensive research into editorial workflow transformations in the development of textbooks with interactive digital components increases the relevance of this topic. Relevance and Purpose. This study aims to identify changes in the production processes of educational publishing caused by the implementation of the cross-media textbook. The primary objective is to identify changes in the competencies and functions of editors resulting from transformations in editorial and publishing processes in educational book publishing, influenced by cross-media production. Methodology. The research employed a questionnaire survey of editors working in educational publishing, along with a comparative analysis of editorial practices in journalism and publishing, taking into account current media convergence trends. Results. The findings show that the shift toward cross-media production requires the expansion of editorial teams with IT specialists, the modernization of internal communication, and the acquisition by editors of skills related to digital content creation and evaluation, universal design, and project management. The study also revealed a low level of systematic professional development for editors and a lack of internal standards for working with digital content in publishing houses. Conclusions. This study is the first to summarize editorial and production transformations in Ukraine’s educational publishing sector under the influence of cross-media technologies. It proposes the development of a technological roadmap for creating printed textbooks with electronic interactive supplements, the implementation of training programs for adapting editorial competencies, and the establishment of a professional development system for editors. These measures aim to ensure consistent quality of educational content in the face of rapid changes.
Transformation of Editorial Functions in the Era of Cross-media Educational Content
Keywords: кросмедійний підручник; крос-медіа; конвергенція; мультиплат-формне виробництво; електронний підручник; електронні освітні ресурси; цифровий контент; видавництва навчальної літератури; редакційні команди