Жанрова специфіка роману Ф. Бакмана «Ведмеже місто» - Цікановська Анна Володимирівна (My University, 2024)
Об’єктом дослідження є роман Ф. Бакмана «Ведмеже місто» з трилогії, що також включає романи «Ми проти вас» та «Переможці». Предметом дослідження є жанрова специфіка роману Ф. Бакмана «Ведмеже місто». Дослідницька стратегія ґрунтується на поєднанні елементів жанрової критики, рецептивного підходу, стилістичного, наратологічного, контекстуального, інтертекстуального та текстуального аналізу. Бакалаврська робота передбачає висвітлення теоретичних аспектів вивчення жанрової природи роману, визначення жанрових параметрів підліткового роману, роману виховання, спортивного роману, дослідження образів підлітків, теми дружби, проблем взаємин батьків і дітей, самотності, насильства та його наслідків, соціальної нерівності в «Ведмежому місті» як підлітковому романі, розкриття жанрової модифікації «Ведмежого міста» як роману виховання на основі аналізу теми дорослішання, проблем самовизначення та пошуку ідентичності, морального вибору, аналіз «Ведмежого міста» як спортивного роману, у якому розкриваються образи обдарованого спортсмена та тренерів-наставників, теми впливу спорту на розвиток особистості, лідерства в спорті, проблеми гендерної нерівності в спорті та завершення спортивної кар’єри, створення методичних рекомендацій та план-конспекту уроку зарубіжної літератури для учнів 9 класу на тему «Проблема морального вибору в романі Ф. Бакмана «Ведмеже місто».

The object of the research is Fredrik Backman's novel “Beartown” from the trilogy, which also includes the novels “Us Against You” and “The Winners”. The subject of the research is the genre specificity of Fredrik Backman's novel “Beartown”. The research strategy is based on the combination of elements of genre criticism, reception theory, stylistic, narratological, contextual, intertextual, and textual analysis. The bachelor’s thesis aims to highlight the theoretical aspects of studying the genre nature of the novel, define the genre parameters of the young adult novel, the Bildungsroman, and the sports novel, examine the depiction of adolescents, themes of friendship, issues of parent-child relationships, loneliness, violence and its consequences, social inequality in “Beartown” as a young adult novel, reveal the genre modification of "Beartown" as a Bildungsroman through the analysis of themes of maturation, issues of self-determination and identity search, moral choices, analyze “Beartown” as a sports novel, in which the images of a gifted athlete and mentor-coaches, the influence of sports on personal development, leadership in sports, issues of gender inequality in sports, and the end of a sports career are revealed, create methodological recommendations and a lesson plan for a foreign literature class for 9th grade students on the topic “The Problem of Moral Choice in Fredrik Backman's Novel “Beartown”.'
Keywords: Фредерік Бакман; «Ведмеже місто»; підлітковий роман; спортивний роман; жанрова гібридність; Fredrik Backman; “Beartown”; young adult novel; sports novel; genre hybridity