GENDER MAINSTREAMING IN JUSTICE: CURRENT CHALLENGES - Боброва, Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Today, international and national legislation requires Ukraine to ensure and implement the principle of gender equality in all spheres of public life, which is related to the European integration course of the Ukrainian legal system. In connection with the above, gender studies are becoming increasingly popular in all spheres of public life, and the judiciary is no exception. This is due to the fact that judges, in their daily activities, in resolving litigation, give a legal assessment of people's actions. Thus, court decisions are a kind of indicator of the rule of law and a marker of society's compliance with democratic principles of the state. Thus, courts have the opportunity to ensure access to justice and eliminate gender discrimination through a gender approach. They have a huge potential to correct formal, material and structural inequalities through court decisions, which provides a practical opportunity to translate gender symmetry into legal reality. The article considers the mechanism of gender mainstreaming in justice as a set of measures (institutional policy) to ensure equality before the law and the court on the basis of gender; access to justice and equality in access to the profession of judge, judicial remuneration, career advancement, participation in judicial governance and self-government, and maternity protection, in a fair work-life balance for both men and women. it, etc. An integrated essential understanding of the gender perspective as a real, practical application and implementation of appropriate measures, carrying out certain actions to achieve gender equality is proposed; in ensuring gender mainstreaming in all aspects of the justice system and understanding how gender identity affects the legal status of litigants (institutional policy). The integration of a gender perspective into the judiciary is the strengthening of gender equality in all aspects of the judiciary, as judges and judges are agents of change who, through the application of the law, enable people to feel equal in their own country.

Сьогодні міжнародне та національне законодавство вимагає від нашої держави реалізації принципу гендерної рівності, що пов'язано з євроінтеграційним курсом розвитку української правової системи. Усе більшої популярності набувають гендерні дослідження в усіх сферах суспільного життя, не виключенням є і судова система. Судді, вирішуючи судові спори, надають правову оцінку вчинкам людей, отже, судові рішення є індикатором порушення законності та маркером дотримання суспільством демократичних принципів держави. Отож суди мають можливість забезпечувати доступ до справедливості та усувати дискримінацію за ознакою статі за допомогою гендерного підходу. Вони володіють величезним потенціалом можливостей виправлення формальної, матеріальної та структурної нерівності через ухвалення судових рішень, що дає практичну можливість втілити гендерну симетрію в правову реальність. Розглянуто механізм інтеграції гендерної перспективи у правосуддя як комплекс заходів (інституційна політика) із забезпечення рівності перед законом і судом за ознакою статі; під час звернення до суду та рівності в доступі до професії судді, суддівської винагороди, кар'єрного зростання, участі в суддівському врядуванні та самоврядуванні, а також забезпеченні охорони материнства, у справедливому як для чоловіків, так і для жінок балансі між роботою та сім'єю тощо. Запропоновано інтегральне сутнісне розуміння гендерної перспективи як реальне, практичне застосування та реалізація відповідних заходів, проведення певних дій задля досягнення гендерної рівності; у забезпеченні залучення гендерних питань до системи правосуддя та розуміння як гендерна ідентичність впливає на правовий статус учасників судового розгляду. Наслідком інтеграції гендерної перспективи у правосуддя є зміцнення гендерної рівності в усіх аспектах суддівської діяльності, оскільки суди та судді – це агенти змін, які, застосовуючи закон, дають можливість людям відчути себе рівними у власній державі.
ІНТЕГРАЦІЯ ГЕНДЕРНОЇ ПЕРСПЕКТИВИ У ПРАВОСУДДЯ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ
Keywords: гендерна перспектива; інтеграція; суд; суддя; правосуддя; gender perspective; integration; court; judge; justice