Використання ГІС-технологій для ведення кадастру природних ресурсів - Титюк, Яна Ігорівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню використання геоінформаційних систем (ГІС) у веденні кадастру природних ресурсів. У роботі обґрунтовано необхідність цифровізації кадастрових даних та інтеграції ГІС у процеси обліку й моніторингу природних ресурсів, що сприяє підвищенню ефективності управління ними. Розглянуто теоретичні основи ведення галузевих кадастрів природних ресурсів, їх класифікацію, принципи функціонування та нормативно-правове забезпечення. Визначено основні переваги застосування ГІС для ведення кадастрів. У практичній частині роботи продемонстровано використання ГІС для ведення кадастру природних ресурсів на прикладі окремої територіальної громади. Проведено аналіз можливостей геоінформаційного моделювання для оцінки природноресурсного потенціалу, визначено ключові особливості застосування програмного забезпечення QGIS у кадастрових дослідженнях. Отримані результати підтверджують ефективність використання ГІС у кадастрових процесах та їхню доцільність для покращення управління природними ресурсами. Практичне значення дослідження полягає в обґрунтуванні методичних підходів до використання ГІС у кадастрових системах, що може бути застосовано органами місцевого самоврядування для оптимізації обліку та моніторингу природних ресурсів.
Keywords: ГІС; кадастр природних ресурсів; геоінформаційні технології; просторовий аналіз; управління природними ресурсами