Економіко-математичне моделювання рівня безробіття в Україні та країнах ЄС - Овчаренко Діана Ігорівна (My University, 2023)
Об’єкт дослідження: рівень безробіття в України та країнах ЄС в умовах сучасної економічної ситуації. Мета дослідження: економіко-математичний аналіз безробіття аналіз рівня безробіття в Україні та країнах Євросоюзу, а також визначення головних економетричних факторів впливу на рівень безробіття. Методи дослідження: загальнонаукові методи дослідження соціально-економічних явищ, методи статистичного та графічного аналізу. Основу складає метод економіко-математичного моделювання. Наукова новизна, теоретична значимість дослідження: здійснено економіко-математичний аналіз рівня безробіття в Україні та країнах Європейського союзу, включаючи молодіжне та регіональне безробіття, побудовано та оцінено регресійну економетричну модель для України, досліджено показники впливу, визначено оптимальну регресійну модель та спрогнозовано рівень безробіття для 2022 року. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх застосування для подальшої розробки стратегій дослідження впливу сторонніх макроекономічних факторів та окремих соціо-економічних показників на рівень безробіття.

The graduation research deals with the economic and mathematical analysis of unemployment in Ukraine and the European Union, including youth and regional unemployment, as well as the econometric modeling of optimal regression and prediction of the unemployment rate for 2022. The practical significance of the obtained results lies in the possibility of their application for further development of strategies for the study of the influence of extraneous macroeconomic factors and individual socio-economic indicators on the unemployment rate.
Keywords: рівень безробіття; рівень інфляції; обсяг ВВП; макроекономічні показники; економіко-математичний аналіз; регресійний аналіз; прогнозування; unemployment rate; inflation rate; Gross domestic product (GDP) per capita; macroeconomic indicators; economic and mathematical analysis; regression analysis; forecasting