Схеми практичної аргументації в неформальному підході - Яра Олена Володимирівна (My University, 2024)
Мета дослідження полягає висвітленні та розумінні способів, за допомогою яких люди формулюють та представляють свої аргументи в різноманітних ситуаціях повсякденного життя, та демонстрації схематичності цих розмірковувань в рамках неформального підходу. Об'єктом дослідження є неформальний підхід в теорії аргументації. Предметом дослідження є схеми практичної аргументації. Актуальність теми дослідження полягає в тому, що у сучасному світі інформаційне перенасичення є фундаментальною характеристикою цифрової епохи. Легкий доступ до різноманітної інформації відображається у зростанні обсягів даних, які нам доступні, завдяки Інтернету, соціальним мережам, новинним порталам та іншим джерелам. Проте разом з цим легким доступом до інформації приходить і проблема фільтрації та оцінки цієї інформації. У таких умовах розуміння схем аргументації стає ключовим навичкою. Знання схем аргументації допомагає нам розрізняти між раціональними та необґрунтованими доводами, відчувати підступність маніпулятивних прийомів, які можуть бути використані для маніпуляції громадською думкою. Вміння критично оцінювати аргументи допомагає нам будувати обґрунтовані висновки та приймати обґрунтовані рішення. Це особливо важливо в контексті соціальних мереж, де швидкість поширення інформації може призвести до широкого поширення спекулятивних, маніпулятивних або навіть фальшивих повідомлень. Розуміння схем аргументації допомагає нам відрізняти правдиву інформацію від фейкової та реагувати на інформацію більш обізнано і критично.
Schemes of practical argumentation in the informal approach
Keywords: теорія аргументації; схеми практичної аргументації; історичний розвиток; філософські основи практичного міркування