Скринінг та валідація даних секвенування РНК одиночних клітин для ідентифікації маркерів протизапальних макрофагів у личинках Danio rerio - Скакун Тетяна Вадимівна (My University, 2023)
У роботі досліджено 8 потенційних маркерів протизапальних макрофагів личинок Danio rerio, досліджено їх профіль експресії в базі даних секвенування РНК одиночних клітин, та проведено валідацію цих потенційних маркерів за допомогою РНК-флуоресцентної in situ гібридизації 24 години після трансекції спинного мозку. Було підтверджено профілі експресії 6 потенційних маркерів в різних типах клітин, та з них отримано 2 прийнятних потенційних маркери протизапальних макрофагів. Також було проведено дослідження наявності впливу інкубації личинок з метиленовим синім протягом 24 годин після трансекції спинного мозку, на запальне середовище ділянки ураження. Було отримано підтвердження наявності впливу метиленового синього на середовище ділянки ураження шляхом підвищення протизапальних властивостей середовища. Отримані результати можуть бути використані для майбутнього дослідження ролі протизапальних макрофагів в процесі регенерації спинного мозку. Ключові слова: макрофаги; поляризація макрофагів; регенерація; спинний мозок; Danio rerio.