Factors of teachers’ professional self-fulfillment - Кокун, О. М.; Кравченко, Д. Г.; Панасенко, Н. М. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
Objective trends of society development encourage substantially increased attention to the problem of person’s self-fulfilment. Its insufficient understanding determines the necessity of its theoretical justification as well as empirical study. The article presents the results of the empirical research aimed at determining teachers’ professional self-fulfillment factors. It shows that the most manifesting general factors of teachers’ self-fulfillment are: interest in their own careers and satisfaction with them, internal professional motivation, the ability to establish quickly contact with other people and health. Relatively «moderate» factors include the ability to express their feelings spontaneously and directly and constant improvement of their own professional skills. The most pronounced factor of internal professional self-fulfillment is the ability to accept the values inherent to a self-realizing person. Also, the most important factors of this part of professional self-realization are: professional self-efficiency, awareness of own needs and feelings, behavioral flexibility, satisfaction with own professional achievements and opportunities to reveal own capabilities in professional activities. External professional self-fulfillment is predetermined, to the greatest extent, by satisfaction with own professional achievements and own professional level. Also, its specific factors are: the desire to acquire knowledge about the world around, satisfaction with profession, professional mentality and identification with the professional community.

Об’єктивні тенденції соціального розвитку зумовлюють суттєве підвищення уваги до проблеми особистісного самоздійснення. Її недостатнє розуміння визначає необхідність відповідного теоретичного обґрунтування та емпіричного дослідження. У статті викладені результати емпіричних досліджень, спрямованих на визначення чинників професійного самоздійснення вчителя. Встановлено, що до найбільш виражених загальних чинників професійного самоздійснення вчителів можна віднести: рівні їхньої зацікавленості у професійній діяльності та задоволеності від неї, рівень внутрішньої професійної мотивації, здатність до швидкого встановлення контактів з іншими людьми та стан здоров’я. В якості відносно «помірних» чинників можна назвати здатність спонтанно і безпосередньо виражати свої почуття та постійну роботу над підвищенням власного професійного рівня. Найбільш вираженим чинником внутрішньопрофесійного самоздійснення вчителів є здатність поділяти цінності, властиві особистості, що самоактуалізується. Також до основних чинників цієї складової професійного самоздійснення, що не були названі вище, можна віднести: професійну самоефективність, здатність віддавати собі звіт у своїх потребах і почуттях, гнучкість поведінки, рівні задоволеності власними професійними досягненнями та можливості розкриття здібностей в професійній діяльності. Зовнішньопрофесійне самоздійснення найбільшою мірою зумовлюється рівнем задоволеності професійними досягненнями та професійним рівнем. Також до його специфічних чинників, відносяться: прагнення до розширення власних знань про навколишній світ, задоволеність професією, рівень професійного менталітету та ідентифікації з професійним співтовариством.
Чинники професійного самоздійснення вчителя
Keywords: self-fulfilment; professional self-fulfilment; professional development; factors of self-fulfilment; teachers; самоздійснення; професійне самоздійснення; професійне становлення; чинники самоздійснення; вчителі