Вплив комплексоутворення на нелінійну дифузію в молекулярних розчинах - Ніконова Вікторія Віталіївна (My University, 2016)
Дисертація присвячена теоретичному дослідженню багато-компонентних молекулярних рідинних розчинів з неоднорідним просторовим розподілом концентрації компонент системи. В роботі застосовано теорію нелінійної дифузії для опису процесів перенесення речовини у бінарних рідинних системах за умови протікання квазіхімічних реакцій. Встановлено, що дифузія в таких системах залежить від процесів комплексоутворення, а опис дифузії – від моделі рідинних систем. Використовується трикомпонентна модель, в рамках якої єдина багаточастинкова задача замінюється на сукупність одночастинкових. Застосовуючи комплексно-асоціативну модель рідини досліджено структурний склад розчину і отримано кількісні характеристики хімічних реакцій, виходячи лише з аналізу особливостей дифузії. Для опису явища дифузії в трикомпонентній системі досліджено умови можливості застосування найпростішого типу комплексу, до складу якого входять лише по одній молекулі речовини та розчинника. Розроблено метод візуалізації дифузійного процесу з урахуванням обміну позиціями між молекулами і розроблено відповідне програмне забезпечення. Продемонстровано динаміку розмивання первісно різкої межі між двома різними рідинами, виникнення флуктуацій просторового розподілу концентрації частинок. Ключові слова: нелінійна дифузія, ефективний коефіцієнт взаємодифузії, міжмолекулярна взаємодія, комплексоутворення, асоціат, комплекс, квазіхімічна реакція, молекулярні розчини, обмін позиціями.