Methods of Optimization of Parametric Systems - Матвiєнко, В. Т.; Пiчкур, В. В.; Чернiй, Д. І. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
The paper considers methods of parametric optimization of a dynamical system, which is described by a parametric system of differential equations. The gradient of the functional in the form of Boltz is found, which is the basis of methods such as gradient descent. Another method is based on the application of the sensitivity function.

В работе рассматриваются методы параметрической оптимизации динамической системы, которая описывается параметрической системой дифференциальных уравнений. Найден градиент функционала в форме Больца, который является основой методов типа градиентного спуска. Другой метод основан на применении функции чувствительности.

В роботі розглядаються методи параметричної оптимізації динамічної системи, яка описується параметричною системою диференціальних рівнянь. Знайдено градієнт функціоналу у формі Больца, який є основою методів типу градієнтного спуску. Розгляд метод заснований на застосуванні функції чутливості.
Методы оптимизации параметрических систем
Методи оптимiзацiї параметричних систем
Keywords: parametric optimization; sensitivity matrix; optimality conditions; параметрична оптимізація; матриця чутливості; умови оптимальності; параметрическая оптимизация; матрица чувствительности; условия оптимальности