Target Controlling Method of the Pricing Process in the Tourism Enterprises - Сагалакова, Н. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
Key stages of the pricing process in the tourism enterprises are investigated: subprocess of establishing of nominal value of the new tourism product price and subprocess of adjustment of the established price depending on a situation in the tourism market. For establishing of nominal value of the price it is offered by use of optimizing model, which maximizes the usefulness function of structural parts of the tourism product price. For adjustment of the tourism product price under change of external conditions procedure of installation of the target with use of the process behavior charts of the pricing process is applied. The new methodology of the pricing process controlling in the tourism enterprises, which based on complex application of methods of the statistical processes control and a method of dynamic programming, is presented in article and fully considers one of key features of the tourism sphere – seasonal fluctuations of the tourism product price.

Досліджено ключові етапи процесу ціноутворення на туристичних підприємствах: підпроцес установки номінального значення нової ціни на туристичний продукт і підпроцес коригування встановленої ціни в залежності від ситуації на туристичному ринку. Для установки номінального значення ціни запропоновано використовувати оптимізаційну модель, яка максимізує функцію корисності структурних частин ціни туристичного продукту. Для коригування ціни на туристичний продукт при зміні зовнішніх умов застосовано процедуру установки мети з використанням діаграм перебігу процесу ціноутворення. У статті представлена нова методологія управління процесом ціноутворення на туристичних підприємствах, яка заснована на комплексному застосуванні методів статистичного управління процесами і методу динамічного програмування і в повній мірі враховує одну з ключових особливостей сфери туризму – сезонні коливання ціни на туристичний продукт.
Методика контролювання мети процесу ціноутворення на туристичних підприємствах
Keywords: tourism product; pricing process; process target; process behavior chart; method of dynamic programming; туристичний продукт; процес ціноутворення; мета процесу; діаграма перебігу процесу; метод динамічного програмування