Особливості індонезійсько-українського перекладу військової термінології - Клапоусь Назарій Сергійович (My University, 2024)
Мета бакалаврської роботи полягає у виявленні особливостей перекладу військової термінології. Дослідження націлене на пряме виявлення особливостей та проблем у перекладі військової термінології, зокрема перекладу технічних особливостей таких, як зброя, військові звання, військова техніка. Об’єктом дослідження стали військові тексти та приклади світової зброї, яку Індонезія використувує у своєму озброєнні. Під час дослідження було виявлено певні проблеми під час перекладу військової термінології, адже вона не має прямих відповідників і зумовлена культурними особливостями країни, які використовують дані військові елементи. Для проведення дослідження використовувалися загальнонаукові (аналізу, синтезу, порівняння) та лінгвістичні методи дослідження (описовий, контекстуального та компонентного аналізу).

The purpose of the bachelor's thesis is to identify the peculiarities of the translation of military terminology. The research is aimed at the direct identification of features and problems in the translation of military terminology, in particular the translation of technical features such as weapons, military ranks, and military equipment. The object of the study was military texts and examples of world weapons that Indonesia uses in its armament. During the research, certain problems were revealed during the translation of military terminology, because it does not have direct counterparts and is determined by the cultural characteristics of the country that uses these military elements. General scientific (analysis, synthesis, comparison) and linguistic research methods (descriptive, contextual and component analysis) were used for the research.
Peculiarities of Indonesian-Ukrainian translation of military terminology
Keywords: Збройні Сили; військовий переклад; мовні засоби; зброя; Armed Forces; weapons; military translation; language means