The programs of observations on MAC in 2001–2015 and their results - Карбовський, В.; Лазоренко, П.; Свачій, Л.; Буромський, Микола Іванович; Кас'ян, С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
We describe the results of the astrometric sky surveys with the telescope MAC which were performed in 2001-2015. We observed stars near the equator and stars in the fields with radio-sources which are the ICRF objects. Observations were initiated by the Main Astronomical observatory of NAS of Ukraine and Astronomical observatory of Taras Shevchenko Kiev national University. We obtained three catalogues of positions and V-magnitudes, КМАС1, КМАС2, and КМАС3. They can be used as reference high-precision catalogues actual for practical use till the creation of new space-mission catalogues like Gaia.

Наведено результати виконаних програм, проведених з 2001 по 2015 р. на комплексі МАК: спостереження зірок у ділянках з радіоджерелами – об'єктами ICRF та екаторіальний астрометричний огляд неба. Програми виконувалися спільно Головною астрономічною обсерваторією НАН України та Астрономічною обсерваторією Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Отримано три каталоги положень та V зоряних величин КМАС1, КМАС2, КМАС3. Створення вказаних каталогів є важливою задачею, актуальність якої зберігається і надалі до отримання нових каталогів за допомогою космічних місій, зокрема, як GAIA.
Програми спостережень на МАК у 2001–2015 рр. та їх результати
Keywords: ПЗЗ спостереження; астрометричні каталоги зір; фотометрія зір; CCD observation; astrometric catalogues of star; star photometry