Моделювання впливу гендерної нерівності на показники економічного зростання європейських країн - Купрійов Андрій Олександрович (My University, 2023)
Мета дослідження: вивчення явища економічної та інших видів дискримінації жінок; дослідження впливу рівня гендерної нерівності в країні на темпи економічного розвитку та зростання. Об’єкт дослідження: гендерна нерівність, а саме соціальні відмінності у можливостях, спричинені довільним, необґрунтованим, невиправданим обмеженням прав і можливостей людей залежно від їх гендерної ознаки. У ході дослідження розглянуто теоретичні аспекти виникнення та розвитку гендерної нерівності; досліджено вплив дискримінації за гендером на економічну та інші сфери діяльності; досліджено сучасний стан рівня гендерної нерівності в Україні та світі; проведений аналіз моделей взаємозв’язку показників гендерної нерівності та економічного зростання в країні; розроблено практичні рекомендації щодо усунення гендерного розриву та спричинених ним негативних економічних та соціальних ефектів. Ключові слова: гендер, гендерна нерівність, дискримінація за статтю, економічний розвиток, показники економічного зростання, економетричні моделі.

The graduation research of student Kupriiov Andrii deals with PhD in Economics, Assistant professor M. Naumova. Key words: gender, gender inequality, gender discrimination, economic development, indicators of economic growth, econometric models.