Simulation of the Influence of Generation Z, Alpha and Beta on the Development of Digital Marketing - Шевченко , І. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The article is dedicated to the scientific analysis of generational influence on digital marketing and the development of a mathematical model that explores the interaction of demographic, technological, and sociocultural factors in this context. The purpose of the article is to simulate the development of digital marketing under the influence of Generations Z, Alpha, and Beta, identifying key features of their consumer behavior and preferences. The study substantiates how generational shifts, shaped by different temporal conditions, technologies, and cultural trends, affect the perception of marketing messages and strategies for delivering them to target audiences. The mathematical model developed within the research explains current trends in digital marketing and identifies key factors influencing the effectiveness of marketing campaigns across different generations. Specifically, the model considers the impact of digital platforms and social media on shaping consumer preferences, which facilitates the creation of personalized marketing strategies. Special attention is given to the role of technology in transforming consumer behavior and changes in communication channels that influence brand-consumer interactions. The study examines the impact of innovations such as artificial intelligence and augmented reality on the perception of marketing messages. This requires brands to adapt to the evolving digital environment. The model also enables the forecasting of digital marketing development, considering the pace of technological innovations and changes in the sociocultural context. Analyzing differences in consumer expectations among Generations Z, Alpha, and Beta helps create relevant content and improve the effectiveness of marketing campaigns. This research is valuable for marketing practitioners and scholars as it helps adapt marketing strategies to a changing socio-economic environment and enhances the understanding of consumer behavior dynamics in the digital transformation era.

Стаття присвячена науковому аналізу впливу поколінь на цифровий маркетинг та розробці математичної моделі, яка дозволяє дослідити взаємодію демографічних, технологічних і соціокультурних факторів у цьому контексті. Мета статті полягає в симуляції розвитку цифрового маркетингу під впливом поколінь Z, Альфа та Бета, виявленні ключових особливостей їх споживчої поведінки та уподобань. У роботі обґрунтовано, як зміни в складі поколінь, що формуються під впливом різних умов часу, технологій і культурних трендів, впливають на сприйняття маркетингових повідомлень та стратегії їх донесення до цільових аудиторій. Математична модель, розроблена в межах дослідження, дозволяє пояснити сучасні тенденції в цифровому маркетингу та визначити ключові фактори, що впливають на ефективність маркетингових кампаній серед різних поколінь. Зокрема, модель враховує вплив цифрових платформ і соціальних медіа на формування уподобань споживачів, що сприяє розробці персоналізованих маркетингових стратегій. Окрему увагу приділено ролі технологій у трансформації споживацької поведінки, а також змінам у комунікаційних каналах, які впливають на взаємодію між брендами та споживачами. Досліджено вплив інновацій, таких як штучний інтелект і доповнена реальність, на сприйняття маркетингових повідомлень. Це вимагає від брендів адаптації до нових умов цифрового середовища. Модель також дозволяє прогнозувати розвиток цифрового маркетингу з урахуванням швидкості технологічних інновацій і змін у соціокультурному контексті. Аналіз відмінностей у споживчих очікуваннях між поколіннями Z, Альфа та Бета допомагає створювати релевантний контент і підвищувати ефективність маркетингових кампаній. Дослідження є цінним для практиків маркетингу та науковців, оскільки допомагає адаптувати маркетингові стратегії до змінюваного соціо-економічного середовища, а також покращує розуміння динаміки споживчої поведінки в умовах цифрової трансформації.
Симуляція впливу поколінь Z, Альфа та Бета на розвиток цифрового маркетингу
Keywords: digitalization; digital economy; mathematical modeling; digital tools; marketing strategies; digital trade; цифровізація; цифрова економіка; математичне моделювання; цифрові інструменти; маркетингові стратегії; цифрова торгівля