Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом: кримінально-правова характеристика - Борисов Євгеній Михайлович (My University, 2013)
Аналіз проведеного дослідження дозволяє узагальнити основні результати кримінально-правового аналізу незаконного зайняття рибним, звіриним та іншим водним добувним промислом, відповідальність за вчинення якого передбачена у ст. 249 КК, а також сформулювати низку рекомендацій щодо правильного застосування положень цієї статті КК та майбутнього вдосконалення її редакції. У дисертаційному дослідженні обґрунтовано, що родовим об’єктом злочину, передбаченого ст. 249 КК, так само як й інших злочинів проти довкілля, є суспільні відносини, врегульовані правовими нормами (так звані «правовідносини»), пов’язані із забезпеченням екологічної безпеки – певний стан захищеності життєво важливих інтересів людини, об’єднань людей, суспільства та держави від посилення негативного впливу на навколишнє природне середовище (довкілля). Аналіз предмета злочину, передбаченого ст. 249 КК, дозволив дисертанту дійти висновку про те, що ним слід визнавати водні живі ресурси. Їх орієнтовний перелік, зазначений у абз. 2 п. 12 своєї постанови ПВСУ «Про судову практику у справах про злочини та ніші правопорушення проти довкілля» від 10 грудня 2004 р. № 17 має такий вигляд: риби різних порід, водні тварини (дельфіни, раки, краби, креветки, кальмари тощо), морські рослини, які мають промислове значення.