Особливості комети 8Р/ TUTTLE за спектральними спостереженнями її коми - Пономаренко, Василь Олександрович; Чурюмов, К.; Жданов, А.; Сергєєв, О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Представлено результати спостережень і досліджень короткоперіодичної комети 8P/Tuttle на основі оптичних спектрів із середньою роздільною здатністю (λ/Δλ ≈ 1500). Спектри були отримані у січні 2008 р. на високогірній обсерваторії "Пік Терскол" за допомогою телескопа Zeiss-2000 (D = 2.0 м; F2 = 16 м). На основі отриманого спектрального матеріалу було проведено ідентифікацію спектральних емісійних смуг. Знайдено деякі фізичні параметри нейтральної газової та пилової кометних атмосфер. Побудовано розподіл загального та відбитого потоку енергії вздовж щілини спектрографа. Обчислено потоки, кількість молекул і газопродуктивність для основних молекулярних емісій. Також оцінено відносну пилопродуктивність.

The observations and research of the short-period comet 8P/Tuttle by optical spectra with an average resolution (λ/Δλ ≈ 1500) are presented. The spectra were obtained in January 2008 on the mountain observatory "Peak Теrskоl" (Russia, the North Caucasus) with the help of reflecting telescope Zeiss-2000 (D = 2.0 m; F2 = 16 m). On the basis of obtained spectral material was carried the identification of spectral emission bands. Calculated some physical parameters of neutral gas cometary atmosphere and dusty cometary atmosphere. Built distribution of general and reflected energy along the slit of the spectrograph. Calculated fluxes, the number of molecules and gas productivity for basic molecular emissions, relative dust productivity.
Features of thr 8P/TUTTLE comet from the spectral studies of its comma
Keywords: комети; фізичні параметри комет; comets; physical parameters of comets