Зв’язок стресостійкості з копінг-стратегіями службовців сил безпеки і оборони в умовах війни - Салімонович, Юлія (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Наукова новизна полягає у тому, що: уточнено: розуміння взаємозв’язків між стресостійкістю, тривожністю, суб’єктивним стресом та копінг-стратегіями у службовців з високим ступенем ризику високого ризику; розширено: уявлення про специфіку психологічного реагування працівників поліції та військовослужбовців у хронічних стресових умовах війни; набули подальшого розвитку положення про роль копінг-гнучкості та стійкості у зниженні тривожності та стресу. Теоретичне значення одержаних результатів полягає в поглибленні наукового розуміння механізмів адаптації в умовах тривалих екстремальних впливів і в уточненні сучасних моделей взаємозв’язку стресостійкості, тривожності та копінгу в контексті воєнних дій і службової діяльності силових структур. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що їх можна використати під час розробки програм психологічної підтримки військових і поліцейських, проведення тренінгів зі стресостійкості та копінг-гнучкості, оптимізації профілактичної роботи у службових підрозділах та підвищення ефективності психодіагностики у силових структурах.
Keywords: стресостійкість; копінг-стратегії; війна