Дослідження процесів управління проєктом розробки інтелектуальної інформаційної системи управління людськими ресурсами в ІТ-командах - Коритний, Олексій Тимурович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження, аналіз та оптимізація процесів управління проєктом для розробки інтелектуальної інформаційної системи управління людськими ресурсами (HRM) для ІТ-команд, що дозволить підвищити ефективність реалізації проєктів ІТ сектору, мінімізувати ризики розробки та забезпечує найкращі умови робочої навантаженості для працівників. Наукова новизна дослідження полягає у розробці адаптивної концептуальної моделі управління ІТ-проєктами, яка, на відміну від існуючих, враховує специфіку розробки та інтеграції алгоритмів штучного інтелекту (інтелектуальних компонентів) у процеси управління людськими ресурсами. Модель передбачає удосконалення процесу формування проєктних ІТ-команд та покращення існуючих HR методологій для забезпечення здорового робочого середовища для працівників. Практична цінність отриманих результатів полягає в: 1) автоматизації процесу рекрутингу та внутрішнього відбору, що базується на багатокритеріальному аналізі компетенцій (ролі, технічного стека, а також поєднання hard та soft skills); 2) оптимізації управління людськими ресурсами шляхом моніторингу завантаженості персоналу, що дозволяє оперативно виявляти ризики професійного вигорання або простою фахівців; підвищенні ефективності проєктного менеджменту завдяки впровадженню системи підтримки прийняття рішень, яка прискорює формування збалансованих команд для досягнення цілей проєкту. Кваліфікаційної робота складається з анотації, вступу, основної частини, яка включає чотири розділи, висновків, переліку використаних інформаційних джерел та додатків. У першому розділі проведено комплексне дослідження предметної області, аналіз існуючих програмних рішень, літературних та інформаційних джерел щодо способів до вирішення проблем описаних роботою. Виконано SWOT-аналіз проєкту, ідентифіковано зацікавлені сторони, визначено задачі дослідження та сформульовано технічне завдання у вигляді паспорту проєкту. Також побудовано дерево причин та наслідків проєкту. У другому розділі розроблено концептуальну модель інформаційної системи, здійснено математичну постановку задачі відповідно до розробленої моделі та представлено застосування методів моделювання у контексті підбору персоналу для нового ІТ-проєкту «HRM». В третьому розділі було обґрунтовано вибір технології управління проєктом, визначено функціональні та нефункціональні вимоги до продукту, сформовано беклог, описано організаційну структуру управління проєктом, сплановано ресурси, бюджет та спринти з використанням Діаграми Ганта. Окрему увагу приділено ідентифікації ризиків та розробці карти їх управління. В четвертому розділі наведено опис алгоритмів роботи з аналізом оцінювання людських ресурсів та розподіл за проєктами, концептуальне та даталогічне моделювання бази даних продукту проєкту та розробка back-end частини платформи. Робота містить 106 сторінок без додатків, 25 рисунків та 39 таблиць. Додатки складають 12 сторінок. Ключові слова: управління ІТ-проєктами, інтелектуальна інформаційна система, управління людськими ресурсами, штучний інтелект, гібридні методології, предиктивна аналітика, професійне вигорання, управління ризиками, ІТ-команда.
Keywords: управління ІТ-проєктами; інтелектуальна інформаційна система; управління людськими ресурсами; штучний інтелект; гібридні методології; предиктивна аналітика; професійне вигорання; управління ризиками; ІТ-команда