Управління конкурентоспроможністю компаній харчової промисловості на міжнародних ринках - Коржук, Едуард Олександрович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Предметом дослідження є методи та стратегії управління конкурентоспроможністю компаній харчової промисловості. Об'єктом дослідження є міжнародна економічна діяльність підприємств в умовах глобалізації та активізації конкуренції на світовому ринку. Метою дипломної роботи є узагальнення теоретичних підходів та розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення управлінських практик підвищення конкурентоспроможності компаній харчової промисловості на міжнародних ринках. Завданнями роботи є: • Систематизувати теоретичні підходи до визначення конкурентоспроможності компаній на міжнародних ринках. • Виокремити основні фактори, що впливають на управління конкурентоспроможністю в харчовій промисловості. • Охарактеризувати особливості застосування управлінських стратегій для забезпечення конкурентних переваг у харчовій промисловості на міжнародних ринках. • Виявити основні виклики та можливості, з якими стикаються компанії харчової промисловості на міжнародних ринках. • Систематизувати методи оцінки рівня конкурентоспроможності компаній харчової промисловості на міжнародних ринках. • Розкрити роль інновацій та технологічних змін у підвищенні конкурентоспроможності харчових компаній на глобальних ринках. • Запропонувати стратегії підвищення ефективності управління конкурентоспроможністю компаній харчової промисловості. • Розробити рекомендації щодо оптимізації управлінських рішень для зміцнення конкурентних позицій харчових компаній на міжнародних ринках. За результатами дослідження було систематизовано визначення категорії "конкурентоспроможність" в контексті міжнародних ринків харчової промисловості, вдосконалення класифікацію факторів, що впливають на конкурентоспроможність, виокремлено найбільш оптимальних шляхів підвищення конкурентоспроможності з точки зору глобального бізнес-середовища та мікро-середовище компанії, а також розробка нових стратегій управління конкурентоспроможністю в умовах глобальних викликів та загострення конкурентоспроможності на прикладі міжнародної групи компаній «Carlsberg». Одержані результати можуть бути використані іноземними та вітчизняними компаніями на ринку харчової промисловості для покращення методів та стратегій управління міжнародною конкурентоспроможність.

The subject of research is methods and strategies for managing the competitiveness of food industry companies. The object of research is the international economic activity of enterprises in the context of globalization and intensified competition in the world market. The purpose of the thesis is to summarize theoretical approaches and develop practical recommendations for improving management practices to increase the competitiveness of food industry companies in international markets. The tasks of the work are: • To systematize theoretical approaches to determining the competitiveness in international markets. • To identify the main factors influencing the management of competitiveness in the food industry. • To characterize the features of the application of management strategies to ensure competitive advantages in the food industry in international markets. • Identify the main challenges and opportunities faced by food industry companies in international markets. • To systematize methods for assessing the level of competitiveness of food industry companies in international markets. • To reveal the role of innovation and technological change in increasing the competitiveness of food companies in global markets. • To propose strategies for improving the efficiency of competitiveness management of food industry companies. • To develop recommendations for optimizing management decisions to strengthen the competitive position of food companies in international markets. Based on the results of the research, the definition of the category "competitiveness" in the context of international food markets was systematized. The classification of factors influencing competitiveness was improved, and the most effective ways to enhance competitiveness were identified, taking into account both the global business environment and the company's micro-environment. In addition, new competitiveness management strategies were developed in response to global challenges and intensifying market competition, using the case of the international group of companies "Carlsberg" as an example. The obtained results can be used by foreign and domestic companies in the food industry market to improve methods and strategies for managing international competitiveness.
Competitiveness management of food industry companies in international markets
Keywords: менеджмент; міжнародні ринки; харчова продукція; стратегія; міжнародна конкурентоспроможність; management; international markets; food products; strategy; international competitiveness