Методи та засоби забезпечення безпеки серверних застосунків - Малихін, Олександр Олександрович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи «Методи та засоби забезпечення безпеки серверних застосунків»: 99 сторінок, 9 рисунків та 62 літературних джерела. Об’єкт дослідження – процес захисту інформації в серверних застосунках. Мета роботи – забезпечення цілісності і конфіденційності інформації за рахунок розробки системи безпеки серверного застосунку. Методи дослідження – методи симетричного та асиметричного шифрування даних, принципи децентралізованих ідентифікаторів, використання смартконтрактів в блокчейні. У роботі розглянуто архітектуру сучасних серверних застосунків та основні вектори атак, які загрожують їхній безпеці. Проведено аналіз існуючих механізмів захисту, включно з контролем доступу, запобіганням ін’єкційним атакам і XSS. Розроблено удосконалену систему безпеки, яка поєднує клієнтське шифрування зберіганих даних з можливістю їх розміщення у смарт-контрактах, що гарантує їхню цілісність та захист від несанкціонованого доступу. Наукова новизна: удосконалено метод захисту інформації в серверних застосунках шляхом інтеграції шифрування даних із зберіганням у блокчейні, що дозволяє зберігати зашифровані дані та перевіряти їх достовірність. Актуальність теми: У сучасних умовах стрімкого розвитку цифрових технологій та зростання кількості кіберзагроз питання захисту серверних застосунків набуває особливої актуальності. Серверні застосунки є ключовим елементом ІТ-інфраструктур, саме на них зосереджено обробку, зберігання та передавання критично важливої інформації. Будь-яке порушення їхньої безпеки може призвести до витоку персональних даних та порушення конфіденційності користувачів.
Keywords: серверний застосунок; дворівнева архітектура; трирівнева архітектура; контроль доступу; DID; смарт-контракт; шифрування