East European Lands in Civilization Context of the Middle Ages - Ryer, Jakaw (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
During the period of the early Middle Ages 3 local civilizations were formed in Europe. West-European Civilization was formed in the process of settling of the Germans and the encroachment of the territories of West-Roman Empire. The main significant feature of this community was the codification of private land property, which took place by convergence of the German tradition of odals – alods as well as the Roman private Low. The Byzantine Civilization differs from its antique origins by the penetration of the eastern traditions of authoritarianism, what made the processional relations non-guaranteed and depended on power. East-European Civilization was formed at first in Slavic space. Its basic was the leading role of common property, what was provoked by the natural peculiarities of Central and Eastern Europe demanding collective work. In the period of further development West-Slavic People approached to the western civilization. East-Slaves saved the noticed peculiarity of community’s rules. Thus, the initial civilization differences in Europe were provided by the natural und climatic peculiarities of the East and West of the continent.Keywords: Civilizations, Middle Age, West, Germans, Byzantine, Slaves, Early-Medieval States.

Яків РиєрСхідноєвропейські землі у цивілізаційному контексті СередньовіччяУ період раннього середньовіччя в Європі склалися 3 локальні цивілізації. Західноєвропейська цивілізація склалася у процесі германського розселення і захоплення земель Західної Римської імперії. Основна відмінна риса цієї спільності – кодифікація приватної земельної власності, яка відбулася при конвергенції германської традиції одалів – алодів та римського приватного права. Візантійська цивілізація відрізнялася від античних витоків проникненням східних традицій авторитаризму, що робило власницькі відносини негарантованими, залежними від влади. Східноєвропейська цивілізація початково складалася у слов’янському середовищі. Її основою була провідна роль общинної власності, що слідувало з природних особливостей Центральної та Східної Європи, котрі вимагали колективного господарювання. У ході подальшого розвитку західнослов’янські народи зблизилися із західноєвропейською цивілізацією. У східних слов’ян збереглися відзначена особливість общинних порядків. Таким чином, вихідні цивілізаційні відмінності в Європі склалися завдяки природно-кліматичним особливостям заходу і сходу континенту.Ключові слова: цивілізації, середньовіччя, Захід, германці, Візантія, слов’яни, ранньосередньовічні держави.
Усходнее ўрапейскія землі ў цывілізацыйным кантэкце сярэднявечча