Комунікативні технології у взаємодії суспільства й органів публічного управління та адміністрування - Юсіфбейлі, Рашид (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Здійснено комплексний аналіз комунікативних технологій взаємодії суспільства й органів публічного управління та адміністрування. Наголошено, що однією із функцій органів публічної влади є комунікативна. Підкреслено важливість налагодження комунікативного процесу в системі публічного управління та адміністрування як діалогу та взаємодії між рівними суб'єктами, де використання прямих інформаційних каналів і каналів зворотного зв'язку має бути збалансованим і виявлятися через різноманітні електронні форми участі. Виокремлено три основні моделі електронної участі: модель управління, консультативна та модель участі. Обґрунтовано, що наявність розвиненої інформаційної інфраструктури є умовою та показником ефективності публічного управління й адміністрування, а використання інформаційно-комунікаційних технологій пов'язане, насамперед, із реалізацією проєкту електронного уряду. Доведено, що підвищення ефективності публічного управління й адміністрування шляхом трансформації наявної бюрократичної системи допомагає зробити її більш гнучкою та пристосованою, менш ієрархічною й регульованою, здійснити перехід до постбюрократичних організацій. Перенесення послуги в електронну форму дозволяє усунути негативні, дисфункціональні практики, властиві сучасній бюрократії. Під час дослідження з'ясовано: реформи, що відбуваються в системі електронної комунікації органів публічного управління й адміністрування та суспільства, певною мірою є амбівалентними та суперечливими. Доведено, що без широких адміністративних реформ, спрямованих на поліпшення функціонування державного апарату, упровадження технологій електронного урядування не буде ефективним і зведеться до тривалих і невдалих спроб. Одним із виходів із цієї ситуації є прийняття нової теоретичної парадигми адміністративної реформи, у якій електронне урядування вже не буде доповненням до бюрократичних структур, а систематичне управління всіма адміністративними процесами для досягнення кінцевих результатів стане центральною частиною публічного управління.

The purpose of the article is a comprehensive analysis of communication technologies of interaction between society and public administration and administration. It is emphasized that one of the functions of public authorities is communicative. The importance of establishing a communicative process in the system of public administration and administration as a dialogue and interaction between equal actors, where the use of direct information channels and feedback channels should be balanced and manifested through various electronic forms of participation. There are three main models of electronic participation: management model; consultative model; participation model. It is substantiated that the availability of a developed information infrastructure is a condition and indicator of the effectiveness of public administration and the use of information and communication technologies is associated primarily with the implementation of the e-government project. It has been proven that in order to increase the efficiency of public administration and administration by transforming the existing bureaucratic system, it helps to make it more flexible and adapted, less hierarchical and regulated, and to make the transition to post-bureaucratic organizations. Transferring the service to electronic form eliminates the negative, dysfunctional practices inherent in modern bureaucracy. The study found that the reforms taking place in the system of electronic communication of public administration and society are to some extent ambivalent and contradictory. It has been proven that without broad administrative reforms aimed at improving the functioning of the state apparatus, the introduction of e-government technologies will not be effective and will be reduced to long and unsuccessful attempts. One way out of this situation is to adopt a new theoretical paradigm of administrative reform, in which e-government will cease to be a complement to bureaucratic structures, and systematic management of all administrative processes to achieve the end results will become a central part of public administration.
Communicative Technologies in the Interaction of Society and Public Administration
Keywords: комунікативні технології; комунікативний процес; модель електронної участі; електронний уряд; реінжиніринг міжурядових процесів; communication technologies; communication process; e-participation model; e-government; reengineering of intergovernmental processes